Φταρνίζεστε διαρκώς; Δείτε 5 πιθανές αιτίες

ΥΓΕΙΑ 🕔31/08/2017 - 14:39 | Author: Newsroom

Εάν δεν φταρνίζεστε συχνά και ξαφνικά αρχίσετε να το κάνετε, ίσως παραξενευτείτε. Ποτέ το φτάρνισμα όμως δεν γίνεται χωρίς λόγο, συχνά μάλιστα μπορεί να οφείλεται και σε παραπάνω από ένα λόγους.

Οι μικρές τρίχες που υπάρχουν μέσα στη μύτη λειτουργούν ως υπερασπιστές ενάντια σε εξωτερικούς εισβολείς που μπορεί να μας βλάψουν.

Βοηθούν στο φιλτράρισμα του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και αντιλαμβάνονται αν υπάρχει κάτι από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί η μύτη. Έτσι ενεργοποιούν το φτάρνισμα για να το βγάλουν έξω.

Το φτάρνισμα αποτελεί δηλαδή ένα μηχανισμό αυτοκαθαρισμού της μύτης.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα φταρνίσματα είναι αλλεπάλληλα; Δείτε κάποιες πιθανές αιτίες:

Εποχικές αλλεργίες:

Μπορεί να μην είχατε ποτέ στο παρελθόν αλλεργικά συμπτώματα και ξαφνικά να ταλαιπωρήστε από βήχα, συριγμό, κόκκινα μάτια και φυσικά απανωτά φταρνίσματα. Ο λόγος είναι οι εποχικές αλλεργίες που ταλαιπωρούν τους ενήλικες. Δείτε αλλεργιολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αλλεργία.

Ένα βήμα πριν το κρυολόγημα

Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν το κρυολόγημα με τον χειμώνα, μπορεί όμως να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το φτάρνισμα είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Αλλεργία στα κατοικίδια

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία στα κατοικίδια εκδηλώνουν τα συμπτώματα στην παιδική ηλικία, είναι πιθανό να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη αλλεργία στην ενήλικη ζωή τους ή να αντιδρούν σε συγκεκριμένο τύπο γάτας ή σκύλου στα οποία δεν εκτέθηκαν στο παρελθόν. Αν παρατηρήσετε ότι φταρνίζεστε κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή ή βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιο κατοικίδιο, συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο.

Εναλλαγές θερμοκρασίας

Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι αλήθεια: οι ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν φτάρνισμα. Σαν είστε σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία και μόλις βγείτε έξω στη ζέστη αρχίσετε να φταρνίζεστε, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε αυτό και μετά από 1-2 λεπτά θα σταματήσει.

Μπαχαρικά

Αν κάθε φορά που βρίσκεστε στην κουζίνα ή τρώτε ένα φαγητό που περιέχει συγκεκριμένο μπαχαρικό, φταρνίζεστε, πρέπει να το ελέγξετε. Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από το πιπέρι ή τα πικάντικα φαγητά.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral