Διαβήτης τύπου 2: Η διατροφή που μειώνει έως και 34% τον κίνδυνο

ΥΓΕΙΑ 🕔20/06/2016 - 15:15 | Author: Newsroom

Ο διαβήτης τύπου 2, γνωστός και ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος, σχετίζεται κατά βάση με τον τρόπο ζωής.Υπολογίζεται ότι το 80% των πασχόντων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Έχει μέση ηλικία εμφάνισης τα 45 χρόνια και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες (20άρηδες και 30άρηδες) λόγω του πάχους και της καθιστικής ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή μπορούν να μειώσουν κατά 20% τον κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα αξιολόγησε πληροφορίες για 200.000 Αμερικανούς. Όλοι συμπλήρωσαν σειρά ερωτηματολογίων για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την υγεία τους. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν σε διάστημα 20 ετών.

Όσοι ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή και φτωχή σε κρέας είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν τέτοια διατροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσο πιο υγιεινές ήταν οι τροφές που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Για τους φανατικούς χορτοφάγους, η μείωση του κινδύνου έφτανε το 34%

Ανακάλυψαν επίσης ότι ακόμα και μέτρια μείωση στην κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, άνθρωποι που επέλεξαν λιγότερο υγιεινές τροφές, αν και έτρωγαν πολλές φυτικές, είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η λιγότερο υγιεινή διατροφή περιείχε τροφές όπως κατεργασμένα σιτηρά, πατάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού PLoS Medicine.

Loading...
  • europalso

    ideascentral