Ασκήσεις γιόγκα θεραπεύουν χρόνιους πόνους της μέσης

ΥΓΕΙΑ 🕔21/11/2015 - 19:37 | Author: Newsroom

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση της γιόγκα βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων της μέσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 90% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης τους.

Πολλοί από αυτούς θα υποφέρουν μακροχρόνια με απότέλεσμα τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες τους.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Group Health Cooperative’s Center for Health Studies, της Ουάσιγκτον, δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της άσκησης με γιόγκα σε 101 ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης.
Οι συμμετέχοντες ήταν από 20 – 64 ετών και οι πόνοι που βίωναν δεν ήταν συνεπακόλουθο κάποιας κατάστασης της υγείας τους (καρκίνος, κατάγματα, εγκυμοσύνη ή κάποια χειρουργική επέμβαση κλπ).
Οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε 3 ομάδες θεραπείας:
Η πρώτη ομάδα έκανε μαθήματα γιόγκα στο σπίτι της για 75 λεπτά επί 12 συνεχόμενες εβδομάδες
Η δεύτερη έκανε πάλι στο σπίτι αεροβική γυμναστική με ενδυνάμωση μυών και τεντώματα επίσης για 75 λεπτά επί 12 εβδομάδες.
Στην τρίτη ομάδα δόθηκαν απλά μερικά βιβλία επιμόρφωσης για αυτοβοήθεια των ασθενών που πάσχουν με πόνους στην πλάτη.
Μετά από 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα της γιόγκα, δεν χρειάζονταν την ίδια ποσότητα φαρμάκων για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της μέσης τους όπως ήθελαν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με ασκήσεις γιόγκα. Όταν συνέχισαν τα μαθήματα γιόγκα για διάστημα 26 εβδομάδων, είχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και οι πόνοι μειώνονταν όλο και περισσότερο σε σχέση με τα άτομα που ήταν στις άλλες δύο ομάδες.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μορφή viniyoga, η οποία είναι η πιο ήπια και απλή μορφή γιόγκα, εύκολη στην εκμάθηση, με 17 στάσεις ενώ δίνει στον σώμα τη δυνατότητα προσαρμογής και ευελιξίας.
Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να κάνουν γιόγκα για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στην πλάτη τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να επιλέξουν ένα εκπαιδευτή γιόγκα με εμπειρία σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους καθώς, υπάρχουν καταστάσεις χρόνιων πόνων οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral