Το επιτραπέζιο αλάτι είναι γεμάτο με πλαστικά μόρια

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/11/2015 - 16:51 | Author: Newsroom

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι γεμάτο με πλαστικά μόρια
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ανατολική Κίνα Normal, που βρίσκεται στη Σαγκάη απόδειξαν ότι το επιτραπέζιο αλάτι είναι γεμάτο με πλαστικά μόρια.

Σε ένα κιλό θαλασσινό αλάτι βρήκαν γύρω στα 550 με 681 πλαστικά μόρια.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα ισχύει για όλο τον κόσμο. Εξέτασαν 15 μάρκες αλατιού που πωλούνται στα κινεζικά σούπερ μάρκετ. Κατά την έρευνα αυτή αναζητήσαν μόνο την περιεκτικότητα σε μικροπλαστικά.
«Εχουμε περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις», δήλωσε ο Richard Thompson από το Πανεπιστήμιο του Plymouth στην Αγγλία, ο οποίος το 2004 καθόρισε τον όρο «μικρο πλαστικά» (microplastics). «Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά», συνέχισε ο Thompson.
Όποιος ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές γύρω από την πρόσληψη αλατιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λαμβάνει 1000 μικροπλαστικά μόρια το έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών. Σύμφωνα με την ομάδα, είναι πολύ απίθανο ότι το κινεζικό αλάτι δεν είναι το μοναδικό αλάτι που είναι μολυσμένο με τόσο πολύ πλαστικό.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλατιού στον κόσμο. Τα μικροπλαστικά δεν βρίσκονται μόνο στο θαλασσινό αλάτι, αλλά και στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες είναι οι συνέπειες για το άνθρωπο.
Τα πλαστικά μόρια δεν είναι μεγαλύτερα από 5 χιλιοστά, αλλά πρέπει να είναι ικανά να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology.
katohika.gr
Loading...
  • europalso

    ideascentral