Αν πιστεύετε ότι το tablet είναι σύγχρονη καινοτομία, κάνετε λάθος. Απλώς στο παρελθόν δεν υπήρχε η απαιτούμενη τεχνολογία για να υλοποιηθεί στη σημερινή του μορφή.

Ωστόσο μία πρόσφατη ανακάλυψη αποδεικνύει ότι η ιδέα του tablet υπήρχε ακόμα από την εποχή του Βυζαντίου.

Τούρκοι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές σε χώρο του λιμανιού από την ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και ανακάλυψαν ένα ξύλινο αντικείμενο ηλικίας 1.200 ετών που φαίνεται πώς ήταν το αρχαίο ισοδύναμο ενός υπολογιστή tablet. Η συσκευή ήταν σημειωματάριο και ταυτόχρονα πολυεργαλείο.

Η Βυζαντινή εφεύρεση βρέθηκε μέσα στα ερείπια ενός από τα 37 πλοία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Γιενικάπι της Κωνσταντινούπολης, ενός τόπου που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ανασκαφών για τα τελευταία 10 χρόνια.

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως το Λιμάνι του Θεοδόσιου, που χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α και έγινε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της πόλης.

Το ξύλινο αντικείμενο, που πιθανώς ανήκε στον καπετάνιο του πλοίου, είναι στολισμένο με λεπτοδουλεμένες διακοσμήσεις και έχει το μέγεθος ενός σύγχρονου tablet 7” αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο σε πάχος.

Αποτελείται από ένα πέντε ορθογώνια διάχωρα σκαλισμένα με πλαίσια και καλυμμένα με κερί. Οι σημειώσεις γίνονταν σε αυτά τα πλαίσια, όπως φαίνεται από το γράψιμο στα ελληνικά που είναι ακόμα ορατό στο κερί.

Στο κάτω μέρος του κρύβεται μία πρωτόγονη «εφαρμογή»: Ενα συρόμενο καπάκι με χαραγμένα κενά.

Δεδομένου ότι ήταν ένα εμπορικό πλοίο, το εργαλείο πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την εκτίμηση της αξίας ορισμένων στοιχείων, ή για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα μετάλλου στο μετάλλευμα ή το είδος του πολύτιμου μετάλλου σε ένα κράμα.

Το βυθισμένο πλοίο όπου βρέθηκε το Βυζαντινό «iPad» χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ.