Η τηλεόραση μετά τη δουλειά, μας κάνει να αισθανόμαστε αποτυχημένοι…Κλείστε την !

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/08/2015 - 11:14 | Author: Newsroom

Στην εποχή των smartphones και των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα της επικοινωνίας συχνά φαίνεται να είναι ένα βάρος και ένας στρεσογόνος παράγοντας…

και όχι ένα μέσο για χαλάρωση.

Είχατε καλές προθέσεις όταν γυρίσατε στο σπίτι από τη δουλειά. Σκεφτήκατε να πάτε γυμναστήριο, να καλέσετε έναν φίλο ή να τελειώσετε επιτέλους μια δουλειά που αναβάλατε για καιρό.
Ωστόσο μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο καταλήξατε στον καναπέ κάνοντας ζάπιγκ στην τηλεόραση. Εάν αισθάνεστε άσχημα γι ‘αυτό, δεν είστε οι μόνοι. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να παρακολουθείτε τηλεόραση στο τέλος μια κουραστικής μέρας, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ενοχές και να νιώσετε αποτυχημένοι. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Επικοινωνίας», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν έντονο άγχος μετά τη δουλειά δεν κατάφερναν να χαλαρώσουν όταν έβλεπαν τηλεόραση ή όταν έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή.
Αντ ‘αυτού είχαν υψηλά επίπεδα ενοχής και αίσθημα αποτυχίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, ζήτησαν σε 471 συμμετέχοντες στη μελέτη να αναλύσουν πώς αισθάνθηκαν όταν προσπάθησαν να χαλαρώσουν με τηλεόραση ή υπολογιστή μετά τη δουλειά ή το σχολείο. Διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν ιδιαίτερα κουρασμένοι ήταν όσοι έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή αντί να κάνουν πιο σημαντικά πράγματα. Αυτό τους οδήγησε στο αίσθημα ενοχής, η οποία με τη σειρά τους έκανε να νιώθουν λιγότερο ξεκούραστοι.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση των της τηλεόρασης ή του υπολογιστή βοήθησε τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν από το άγχος της δουλειάς. Η πιο πρόσφατη μελέτη όμως, επισημαίνει το παράδοξο της χρήσης διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων για χαλάρωση μετά από μια αγχωτική ημέρα, αφού οι συμμετέχοντες μπορεί να ξεκουράζονταν, ωστόσο ένιωθαν ότι είχαν αποτύχει να ασκήσουν αυτοέλεγχο.
Ο Δρ Leonard Reinecke, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz ο οποίος συνέγραψε την έκθεση, δήλωσε: «Αρχίζουμε να κατανοούμε καλύτερα ότι η χρήση των media μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που ευημερούν, αφού μέσω αυτών, χαλαρώνουν. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος.
Αποδεικνύει ότι στην πραγματική ζωή, η σχέση μεταξύ της χρήσης των media και της καλής ζωής, είναι πολύπλοκη και ότι η χρήση αυτών των μέσων, μπορεί να συγκρούεται με άλλα, λιγότερο ευχάριστα, αλλά πιο σημαντικά πράγματα και στόχους στην καθημερινή ζωή.» «Αρχίζουμε να εξετάσουμε τη χρήση των μέσων ενημέρωσης ως αιτία της καταστροφής. Στην εποχή των smartphones και των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα της επικοινωνίας συχνά φαίνεται να είναι ένα βάρος και ένας στρεσογόνος παράγοντας και όχι ένα μέσο για χαλάρωση.»
Loading...
  • europalso

    ideascentral