Εσείς το ξέρατε αυτό για τα μαχαιροπήρουνα;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/10/2014 - 12:25 | Author: Newsroom

Ξαφνιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών

Μεγάλη επίδραση στην γεύση του φαγητού ασκούν το χρώμα και το βάρος των μαχαιροπήρουνων, υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης…

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το τυρί μοιάζει πιο αλμυρό όταν κάποιος το τρώει με μαχαίρι αντί με πιρούνι, ενώ το γιαούρτι μοιάζει πιο πυκνό και καλύτερης ποιότητας όταν καταναλώνεται με ελαφρύ, πλαστικό κουτάλι.

Όσον αφορά τα χρώματα των μαχαιροπήρουνων, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη βαθμολόγησαν το απλό γιαούρτι ως πιο γλυκό και καλύτερης ποιότητας από τα γιαούρτια φρούτων όταν το έτρωγαν με λευκό κουτάλι.

Αντιθέτως, όταν έτρωγαν γιαούρτι με μαύρο κουτάλι, τα γιαούρτια φρούτων είχαν καλύτερη γεύση, ενώ όταν έτρωγαν με μπλε κουτάλι, το γιαούρτι φρούτων έμοιαζε πιο αλμυρό.

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στο ότι μεγαλώνοντας μαθαίνουμε υποσυνείδητα να συσχετίζουμε τις γεύσεις με συγκεκριμένα χρώματα.

«Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές στο σερβίρισμα του φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση που αποκομίζουμε από αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Βανέσα Χαράρ, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης.

«Όπως φαίνεται, το χρώμα του φαγητού μάς φαίνεται διαφορετικό αναλόγως με το φόντο και επειδή στην απόλαυση του φαγητού συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, αλλάζει και η γεύση του», πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το χρώμα των μαχαιροπήρουνων επηρεάζει και το αίσθημα της πείνας με το κόκκινο να είναι το χρώμα που κόβει την όρεξη.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Βρετανών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Flavour»

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral