Έρευνα για τα ξενικά είδη στη θάλασσα της Ρόδου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/05/2018 - 13:25 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.Η έρευνα που θεωρείται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αφού τα τελευταία χρόνια έχουν «εισβάλει» στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου πολλά ξενικά είδη ψαριών κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ υλοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Υποτροφιών «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου».

Η θάλασσα της Ρόδου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί είναι σταυροδρόμι για τα ξενικά είδη ψαριών που έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο προερχόμενα κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και η αιτία είναι ότι έχει αρκετά ζεστή θάλασσα και αποτελεί ένα hot spot για τα ψάρια αυτά. Οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των ξένων ειδών στις κοινότητες των ψαριών και στο τροφικό πλέγμα δεν γίνεται χωρίς κινδύνους. Επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα και τα τοπικά αποθέματα σημαντικών, από οικονομική άποψη ειδών, με εμφανείς αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις.

Έχουν εμφανιστεί ξενικά είδη χωρο-κατακτητικά και άλλα εξαιρετικά τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η παρακολούθηση της εγκατάστασης και της εξάπλωσης (χωρικής και χρονικής) των ξενικών ειδών ψαριών έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής της Ρόδου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral