Βρυξέλλες: Ολοι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα. Βίντεο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/01/2017 - 10:49 | Author: Newsroom

Η κυβέρνηση απομόνωσε για μια ακόμη φορά τη χώρα θυμίζοντας 2015, με τους εταίρους και δανειστές να της ζητούν να υιοθετήσει «εδώ και τώρα» προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, αναζητούνται πρωτοβουλίες, ενώ η πιο ανησυχητική εξέλιξη χθες ήταν ο καθορισμός κοινής θέσης από τους δανειστές αντίθετης από εκείνη της κυβέρνησης. Η Κομισιόν, που μέχρι σήμερα υποστήριζε τη θέση της κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται νομοθέτηση των μέτρων τώρα, ευθυγραμμίζεται με τους άλλους θεσμούς.

Η μόνη υποστήριξη ήρθε από τον απερχόμενο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τάχθηκε κατά της νομοθέτησης μέτρων τώρα, ωστόσο η βοήθεια αυτή θα ήταν πολύτιμη άλλες εποχές, τώρα η γαλλική κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη πολιτικά αφού τον Μάιο θα γίνουν στη χώρα προεδρικές εκλογές και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καμία τύχη.

Το χθεσινό αδιέξοδο προκύπτει σαφέστατα και από το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε χθες ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ούτε έγινε η παραμικρή αναφορά στη συνέντευξη που ακολούθησε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Οι δανειστές συντονίστηκαν από χθες το πρωί σε μια συνάντηση που είχαν μεταξύ τους χωρίς ελληνική παρουσία. Εκεί συμφώνησαν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την ελληνική θέση δεν ανταποκρίνεται στη θέση τους. Η κυβέρνηση μιλούσε στην επιστολή για τη διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων, ενώ οι θεσμοί ζητούν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που θα συμφωνηθούν για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.

Στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ των θεσμών από τη μία πλευρά και του κ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από την άλλη, το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό, κάποιοι το χαρακτήρισαν τεταμένο και η εξέλιξη φυσικά ήταν αρνητική, αφού οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους.

Στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο του ΕWG Τόμας Βίζερ δεν καταγράφηκε βελτίωση, αφού οι δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστήριζαν τις ίδιες θέσεις με τους θεσμούς.

Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν ήδη αρνητικός πριν ακόμη συναντήσει τον κ. Τσακαλώτο και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ωστόσο η έλλειψη θετικών ανακοινώσεων ήταν εμφανής.

Αφού υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και τα δημοσιονομικά εξελίσσονται καλύτερα του αναμενομένου, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση γιατί είναι προς το συμφέρον όλων και πρωτίστως της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με την «ταμπακέρα» είπε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές για μια επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα το συντομότερο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη νομοθέτηση του μέτρων, ωστόσο πρόσθεσε επίσης και τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι όλα πάνε μαζί.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αρνήθηκε να τις προσδιορίσει.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να υποβαθμίσει το αδιέξοδο, αλλά εκ του αποτελέσματος απέτυχε στην προσπάθειά του.

Είχαμε μια καλή συζήτηση, είπε, που μας επέτρεψε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία, εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο, ενώ ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν θέλει πισωγυρίσματα σε σχέση με την Ελλάδα και πως η επιστροφή των θεσμών θα αποφασιστεί σύντομα.

Χθες τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεσμευθούν οι Ευρωπαίοι από το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στο μέλλον η ευρωζώνη θα μπορούσε να υλοποιήσει προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ, τώρα όμως αυτό δεν γίνεται γιατί ο διεθνής οργανισμός είναι στο πρόγραμμα και γιατί το θέλουν ορισμένες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα είναι προφανές ότι υπάρχει αδιέξοδο και πως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποφυγή της ρήξης, ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί η Κομισιόν, που θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο, έχει πάρει και αυτή πλέον θέση με την πλευρά των δανειστών.

Το βέβαιο είναι πως αν δεν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου τότε θα χαθεί το ορόσημο του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που είναι και το τελευταίο πριν ξεκινήσει η παρατεταμένη εκλογική περίοδος σε χώρες της ευρωζώνης, βάζοντας την αξιολόγηση στο «ψυγείο».

eleftherostypos

Loading...
  • europalso

    ideascentral