Βούτσης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, ευκαιρία για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού και του Μεσανατολικού-Παλαιστινιακού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/01/2017 - 20:05 | Author: Newsroom

Η μεγάλη κρίση που σημειώνεται στις διεθνείς σχέσεις μετά την αποσταθεροποίηση της Συρίας, δίνει την ευκαιρία για γρήγορη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων όπως το Κυπριακό και το Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισκεπτόμενος σήμερα τα κοινοβούλια του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Ισραήλ και στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Τιμή και σεβασμός για το παρελθόν και τα θύματα όλων των λαών, αγώνας τώρα κοινός για ειρήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και για ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας» έγραψε ο Νίκος Βούτσης στο βιβλίο επισκεπτών της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ).

Στο ίδιο πνεύμα, σε κοινές δηλώσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιούλι Εντελστάιν, ο κ. Βούτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα για την «ανασύσταση της συλλογικής μνήμης που αφορά τον ελληνικό λαό, και άρα και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Έλληνες εβραίους, αλλά και εβραίους απ’ όλες τις άλλες περιοχές».

«Είμαστε ένας λαός, που μέσα από τη δικιά μας ιστορική διαδρομή, αναγνωρίζουμε περισσότερο από κάθε άλλον ότι όποιος δεν θυμάται τι έχει ζήσει, τότε είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

«Αυτή την Παρασκευή, μετά την επιστροφή μας, γίνεται η δεύτερη εκδήλωση στη Γερουσία της Βουλής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και θα γίνει και μια ακόμη τελετή στην Αναθηματική Πλάκα που, 70 χρόνια μετά, η ελληνική Βουλή φρόντισε να ανεγερθεί στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος. Με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, γίνεται και εκεί σειρά εκδηλώσεων έτσι ώστε να ανασυσταθεί η συλλογική μνήμη του λαού μας που αφορά τους 50.000 εβραίους συμπολίτες μας, τους οποίους μετέφεραν με τρένα στους τόπους του μαρτυρίου και μόνο 1.995 από αυτούς επέστρεψαν. Επίσης, ολοκληρώθηκε η αλληλογραφία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που είχε χρηματοδοτήσει ήδη τα σχέδια για το μεγάλο μνημείο Ελλήνων εβραίων πεσόντων στο Άουσβιτς, και η ελληνική Βουλή αναλαμβάνει για τα δύο επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσει με ένα μεγάλο ποσό την ολοκλήρωση αυτού του μνημείου» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό ζήτημα, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η παρούσα κρίση στην περιοχή, δίνει την ευκαιρία για μία γοργή επίλυσή του: «Σε μεγάλες κρίσεις των διεθνών σχέσεων είναι ευκαιρία να λύνονται και μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα» ανέφερε σχετικά ο κ. Βούτσης. «Σε ό,τι μας αφορά, πρώτη προτεραιότητα έχει το Κυπριακό, αλλά βεβαίως και το λεγόμενο Μεσανατολικό, το οποίο πάντα ήταν μία πηγή αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να οδηγηθεί στην επίλυσή του με γρήγορους ρυθμούς – και είμαι σίγουρος ότι εργάζεστε γι’ αυτό – μέσα στη μεγάλη μετάβαση που αυτή η κρίση δημιουργεί».

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε, εξάλλου, πως τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι πρόθυμα να ενεργοποιηθούν «άμεσα» στους τομείς που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει, «ιδιαίτερα στον μορφωτικό, τον πολιτιστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν την ασφάλεια ή το εμπόριο, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε έτσι ώστε το πολιτικό επίπεδο των σχέσεών μας να αντανακλάται πλέον και σε μία ευρύτατη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας».

Αποκρινόμενος, ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιούλι Έντελστάιν, δήλωσε πως «υποδέχομαι έναν φίλο του Ισραήλ, που απέδειξε τη φιλία του στη διάρκεια πολλών ετών. Και θα ήθελα να θυμίσω την επίσκεψη και την απότιση φόρου τιμής στην Αθήνα, στην επιτύμβια στήλη εις μνήμην των Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, συνεχίζουν δύο πολύ παλιούς, αρχαίους πολιτισμούς, έχουν κοινές αξίες και κοινή θέληση να προασπίσουν και να συνεχίσουν τις δημοκρατίες τους».

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για σχέδια διμερούς συνεργασίας, καθώς επίσης και κατά την αυριανή τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων ζητημάτων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κνεσέτ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κνεσέτ, ο κ. Βούτσης παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας της Κνέσετ, είχε συνάντηση με την υποεπιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς και με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Ελλάδας κα Αγιελέτ Ναχμίας-Βερμπίν και μέλη της επιτροπής.

Συνάντηση είχε επίσης και με τον επικεφαλής της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέβτζογκ.Ο κ. Βούτσης υπέγραψε επίσης τη Διακήρυξη για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου και κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης. Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο Γ’.

Επίσκεψη Βούτση στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής

Αντίστοιχες υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Βούτση για το Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό ζήτημα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ραμάλα, στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής:«Άποψή μας είναι πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και δεδομένων των συνεπειών που βιώνει η Ε.Ε. λόγω των τεράστιων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών που προκύπτουν από την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, μπορεί να δοθεί λύση σε προβλήματα που χρονίζουν όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό» δήλωσε ο κ. Βούτσης, για να συμπληρώσει λέγοντας πως «οι Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν σε πολλά διεθνή fora και σε διεθνείς οργανισμούς, προωθούν με συνέπεια και προσήλωση – και μάλιστα σε διακομματικό επίπεδο – την επίτευξη συμφωνίας για δύο χωριστά κράτη και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα και δίνουμε έμφαση στην ανάγκη να δοθεί λύση στο θέμα των δύο ξεχωριστών κρατών. Αναγνωρίζουμε ότι στη Σύνοδο του Παρισιού για το Παλαιστινιακό έγινε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως πρέπει να γίνει βαθύτερο και πιο στέρεο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Βούτσης, αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διενέργεια εκλογών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας την ανάγκη να είναι ενωμένος ο παλαιστινιακός λαός στον αγώνα για την εξεύρεση λύσης και την εδραίωση της ειρήνης.

Στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, καθώς και με μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) υπό τον Αζάμ Αλ Αχμέντ, τον επικεφαλής της Φατάχ στο Συμβούλιο. Ο κ. Βούτσης κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, συνοδευόμενος από τον Ναμπίλ Σαθ, επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων της Φατάχ, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γάσερ Αραφάτ και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπενθυμίζεται πως πρόσκληση για να επισκεφθεί τη Ραμάλα, είχε απευθύνει στον κ. Βούτση ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, σε ομιλία του στην ελληνική Βουλή, με αφορμή την ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ρ. Χαμντάλα, δήλωσε περήφανος για τις σχέσεις που διατηρούν η Ελλάδα με την Παλαιστίνη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια. «Το Παλαιστινιακό ήρθε η ώρα να λυθεί» τόνισε ο κ. Χαμντάλα, ζητώντας από τον κ. Βούτση να μεταφέρει στις συνομιλίες του με τους Ισραηλινούς, πως «η παλαιστινιακή πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Ως πρωθυπουργός της Παλαιστίνης είμαι κατά της βίας και της τρομοκρατίας με οποιαδήποτε μορφή» υπογράμμισε ο κ. Hamdallah, τονίζοντας πως προέχει να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα με τη συνδρομή όλων των χωρών. «Θέλουμε ειρήνη για τα παιδιά μας και τα παιδιά του Ισραήλ» επεσήμανε.

Από πλευράς του, ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε τα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Σώματος, πως θα φροντίσει ν’ ακουστεί και η δική τους φωνή στις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, και υπενθύμισε, πως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα, έχουν προωθήσει σε όλα τα επίπεδα την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral