Τσακαλώτος: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό. Θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/12/2016 - 13:29 | Author: Newsroom

Η Αθήνα θέλει να βάλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδηλώνοντας προθυμία να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη ευελιξίας από τους θεσμούς θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.

«Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει ‘να βάλουμε νερό στο κρασί μας’. Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι περιμένει πως μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.

Πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την άποψη -που συνδέεται ήδη με τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία- ότι η Ευρώπη δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους πολίτες της.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της και εμπλέκεται σε «δημιουργικές διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές.

euro2day

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral