Τσακαλώτος: Υποχρεωτικό το POS για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/01/2017 - 09:33 | Author: Newsroom

Τις προτάσεις της κυβέρνησης στους δανειστές, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ και να κλείσει η αξιολογήση, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για δημοσιονομικά, Μεσοπρόθεσμο και χρέος.

Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι ανακοινώνεται άμεσα η υποχρεωτική τοποθέτηση POS για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
Τσακαλώτος: Υποχρεωτικό το POS για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες
«Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός τριετίας. Έτσι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών θα προσδιορίζει τους πρώτους 200.000 υπόχρεους, οι οποίοι θα οφείλουν να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα», σημειώνει.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

«Το υπουργείο με βάση συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να προσδιορίσει ανά επάγγελμα τον κίνδυνο φοροδιαφυγής και απόκρυψης εσόδων. Καθώς και το ποσοστό των επαγγελματιών ανά κατηγορία που δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Με βάση την κατηγοριοποίηση αυτή θα προσδιοριστούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που θα εντάσσονται, σε τρεις φάσεις, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στην τριετία υλοποίησης του νόμου. Πρώτα θα ενταχθούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή και χαμηλή διείσδυση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών».

Ο υπουργός Οικονομικών αναλύει και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι από την έως τώρα του εμπειρία δεν έχει πειστεί απολύτως ότι οι συζητήσεις πηγάζουν από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων.

Πώς θα γεφυρωθεί η διαφορά στο πλεόνασμα

ΕΡ: Η Γερμανία προτείνει πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018. Από την ελληνική πλευρά η πρόταση είναι για 2,5% συν 1%. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, θα καταθέσετε συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα «μοιραστεί» αυτό το 1%;

«Το 1% (σ.σ. από το πλεόνασμα που θα κατευθύνεται για ανάπτυξη) όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Η οικονομική λογική της πρότασής μας είναι ακλόνητη γιατί:

-Θα ενισχύσει την ανάπτυξη

-Θα υποστηρίξει τη δυνατότητά μας να εξυπηρετήσουμε το χρέος και

-Θα επιταχύνει τη μείωση της ανεργίας», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015», λέει, μεταξύ άλλων, και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.

Για τον “κόφτη” και τα προληπτικά μέτρα

«Μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πλεόνασμα το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019 και μετά. Εμείς θα περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων – τα όποια οι δανειστές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος – αλλά θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική εγκατάσταση POS

Παρά το ότι η κυβέρνηση παρακινούσε τους φορολογούμενους μέχρι πρότινος να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου από τις αρχές Φεβρουαρίου 2017, τώρα διαμηνύει ότι θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του «πλαστικού» χρήματος.

Τα προβλήματα που πρέπει να λύσει είναι πολλά για να ελέγξει το νέο σύστημα και από ό,τι φαίνεται ούτε και φέτος πρόκειται να ισχύσει το νέο μέτρο σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων. Άλλωστε η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου συνιστά στους φορολογούμενους να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις, παρά την εφαρμογή του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου με «πλαστικό» χρήμα.

Όπως η ίδια τόνισε, «ο στόχος της χρήσης ‘‘πλαστικού’’ χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου είναι η φορολογική συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό», ενώ εξήγησε πως «η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση του ‘‘πλαστικού’’ χρήματος έφερε αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%».

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, άρα και η ΔΕΗ, σύμφωνα με την υφυπουργό, θα μετράνε στο χτίσιμο του αφορολόγητου, αν και οι θεσμοί επιμένουν για εξαίρεσή τους. Ο λόγος που δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στο αφορολόγητο είναι διότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας θα καλύπτουν για το 60% των φορολογουμένων το χτίσιμο του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με τους επαγγελματίες «πλαστικό» χρήμα κι έτσι η εφαρμογή του μέτρου δεν θα εκπληρώνει τον σκοπό της.

Η υποχρεωτική χρήση πάντως μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις. Η πρώτη (έως το τέλος Ιουνίου 2017) αφορά εκείνους που ανήκουν στην «υψηλή κατηγορία παραβατικότητας» (ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, καταστήματα εστίασης κ.λπ.).

Στις επόμενες δύο δόσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.
Αναφορικά με τα ζευγάρια και τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού, διευκρινίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιμερίζεται το εισόδημα για τη συλλογή αποδείξεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν θα βάλουν μηχανήματα καρτών περίπτερα, ψιλικατζίδικα και mini markets – μικρά παντοπωλεία, επειδή λειτουργούν με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, το οποίο μπορεί να εξανεμίζεται από τις προμήθειες της τράπεζας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral