Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2019 – 2021, αρμοδιότητα υπερεπόπτη στο από το 2018, αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κρυφό συνδικαλιστικό νόμο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της προκαταρκτικής με τους δανειστές που έχει σταλεί ήδη στα εθνικά κοινοβούλια.

Η αποστολή του κειμένου έχει γίνει από την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του EWG, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία που είχαμε νωρίς το πρωί της Τρίτης, με στόχο να υπάρχουν τα νομικά κείμενα και να προχωρήσει γρήγορα η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ.

Στα βασικά του σημεία το ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία των προκαταρκτικών σημείων των κειμένων που είχαν σταλεί στην Αθήνα πριν από τον τελευταίο κύκλο επαφών.

Συγκεκριμένα:

1. Το κείμενο δέχεται ότι η Ελλάδα πέτυχε για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% χωρίς αστερίσκους, ενώ αναθεωρεί και το αποτέλεσμα του 2015 βλέποντας πια πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αντί της προηγούμενης εκτίμησης για 0,3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα χρόνια μετά το πρόγραμμα, συνδέει τις προβλέψεις του με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 και θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, βάζοντας υποσημείωση ότι το σημείο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

2. Προβλέπει μέτρα 0,3% του ΑΕΠ ( 530 εκατ. ευρώ) για το 2018 με στόχο να εξασφαλιστεί, όπως τονίζεται, η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Για το 2018 προβλέπεται και μια κρυφή, σημαντική επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου για τις ασφαλιστικές εισφορές καταργείται και άρα φόρος και εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα μικτά εισοδήματα.

3. Για τη διετία 2019-2020 περιγράφει τα μέτρα που θα φέρουν καθαρή δημοσιονομική προσαρμογή 2% του ΑΕΠ: Τη μείωση των συντάξεων σε ποσό που θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ το 2019 (1,9 δισ. ευρώ) και του αφορολόγητο το 2020, επίσης με στόχο να έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ (1,95 δισ. ευρώ).

Αναφέρει, σαφώς, ότι τα μέτρα αυτά θα αντικρίζονται με αντισταθμιστικά (επεκτατικά) μέτρα 2% του ΑΕΠ, από τα οποία το 1% του ΑΕΠ θα προέλθει από τη μείωση φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και 1% από κοινωνικές δαπάνες που αφορούν, κυρίως, την παιδική φτώχεια, άστεγους και τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλους τους συνταξιούχους.

4. Προβλέπει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν. Αν το καλοκαίρι του 2018 γίνει η τελική αξιολόγηση η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φαίνεται ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

5. Τονίζει ότι την κρίση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα έχει το ΔΝΤ. Θα έχει, δηλαδή, την εξουσία να ενεργοποιήσει ή να κόψει τα αντίμετρα ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει η οικονομία.

6. Στο δημόσιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση της συνεχούς κινητικότητας της αξιολόγησης, ενώ ανοίγει και το θέμα της αναθεώρησης των ειδικών μισθολογίων.

Αναφέρει, επίσης, την ανάγκη μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων του δημοσίου κατά 1028 άτομα, άμεση ενεργοποίηση της συνεχούς κινητικότητας στο δημόσιο της αξιολόγησης, ενώ ορίζεται ότι για να εφαρμοστεί η χαλάρωση του κανόνα των προσλήψεων από το 5 προς 1 θα πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το θέμα είναι ένα από τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προσθήκη της τελευταίας στιγμής και η άρση της διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση που άρει την διαδικασία επαναπρόσληψης ενός εκπαιδευτικού, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

7. Στο εργασιακό τα κείμενα προβλέπουν την απαγόρευση της επεκτασιμότητας μέχρι και το 2018 και την άμεση άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας θα γίνει από το 2018 σε συνδυασμό, όμως, με αλλαγές όπως ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα που θα εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών εταίρων για τις κλαδικές συμβάσεις.

Στις ομαδικές απολύσεις μεταφέρει το βάρος της έγκρισης από το υπουργείο εργασίας στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας και θέτει ως ανώτατο όριο διαβούλευσης τους τρεις μήνες.

Αν σε αυτό το διάστημα δεν έχει ληφθεί κοινά αποδεκτή απόφαση, τότε οι ομαδικές απολύσεις θα προχωρούν κανονικά. Τέλος, προβλέπεται αύξηση του κατώτατου ορίου των εργαζομένων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου δωματίου που θα πρέπει να συναινούν για την προκήρυξη απεργίας στο 50%, ενώ προαναγγέλλει και τη χαλάρωση της προστασίας των συνδικαλιστών.

8. Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι θεσμοί ζήτησαν την άμεση απεμπλοκή του διαγωνισμού για την παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, που έχει κολλήσει στο θέμα των νέων σταθμών διοδίων, ενώ προχωρά και η αξιοποίηση της συμμετοχής του 55% που κατέχει το δημόσιο στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

9. Στο θέμα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ώστε ο νέος οργανισμός να καταστεί λειτουργικός και να προχωρήσει στην αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Προαναγγέλλει, ακόμη, διαγωνισμούς για πώληση της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ του 17% της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ. Δέχεται την παραμονή των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά τονίζει ότι τα 10 περιφερειακά λιμάνια θα περάσουν στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ.

10. Στο θέμα της ενέργειας περιγράφεται ο οδικός χάρτης για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ μετά το Market test που θα γίνει τον Σεπτέμβριο και περιγράφει την συμφωνία που έχει γίνει, ώστε να προχωρήσουν οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η τιμή πώληση θα πρέπει να είναι επιθυμητή και από την ΔΕΗ και από τους ιδιώτες.

11. Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών προβλέπει την ενεργοποίηση διατάξεων που προβλέπουν την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων. Ένα μέτρο που έχει νομοθετηθεί μεν από το 2014, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

12.Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει γίνει πρόταση από ελληνικής πλευράς το μέτρο να αφορά μόνο την τουριστική περίοδο, η οποία θα επανεξεταστεί ως προς την περίοδο της (να υπολογίζεται δηλαδή στους πέντε μήνες αντί τους τέσσερεις μήνες) και να ισχύσει μόνο για τις τουριστικές περιοχές μεταξύ των οποίων και οι παραλιακές περιοχές της Αττικής.

13. Τη θέσπιση δευτερεύουσας νομοθεσίας για την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων των μηχανικών και των ξεναγών.

Δείτε ολόκληρη τη συμφωνία.