Το ΔΝΤ βάζει και πάλι στο τραπέζι ζήτημα νέας μείωσης του αφορολόγητου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/10/2016 - 09:39 | Author: Newsroom

Μπροστά σε ένα νέο πρόβλημα φέρεται να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να θέτει θέμα μείωσης του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εάν οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα» δηλώνει πηγή του Ταμείου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για το θέμα και το αν έχει τεθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης, απάντησε αρνητικά αν και έτερο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει να μειώσει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω το αφορολόγητο».

Επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει την προτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια χρηματοδότησης των κοινωνικών επιδομάτων, σημειώνοντας ότι είναι «μία από τις προτάσεις της Τράπεζας η οποία έχει κάνει πολλές προτάσεις».

Έτερο κυβερνητικό στέλεχος, την ίδια ώρα τόνιζε με νόημα ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει να μειώσει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω για το αφορολόγητο».

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ και είχε τεθεί και στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.

newsbeast

Loading...
  • europalso

    ideascentral