Το ΔΝΤ διαψεύδει Reuters: Το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/10/2016 - 08:11 | Author: Newsroom

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς, με περιορισμένες εξουσίες που θα το κρατήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο (δηλαδή της αναβολής της ενεργούς ένταξης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τις γερμανικές εκλογές το 2017), η ίδια πηγή τόνισε: «Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριελάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις με ανακοίνωσή του απέρριψε το δημοσίευμα. «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση Τύπου της Παρασκευής ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας “σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα σε μια ή δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι «αριθμοί θα βγαίνουν” ανέφερε εκ νέου, προσυπογράφοντας τις κατά καιρούς δηλώσεις Τόμσεν.

Loading...
  • europalso

    ideascentral