Το αύριο της ελληνικής οικονομίας η καινοτομία και η παραγωγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔01/12/2018 - 08:35 | Author: Newsroom

Παραγωγή, καινοτομία, επενδύσεις και εξαγωγές αποτελούν ορισμένους μόνο από τους βασικούς "άξονες" στους οποίους πρέπει να στραφεί η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν από τους ομιλητές σε εκδήλωση, με θέμα "Αναζητώντας το Αύριο στην Ελληνική Οικονομία" που διοργάνωσε ο φορέας προβληματισμού "Παρέμβαση" σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

"Πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι "οι εξαγωγείς κατάφεραν σε μία δύσκολη περίοδο να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να αυξήσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία θα εστιάζει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση και η οποία θα υποστηρίζει και θα προωθεί ουσιαστικά την εξωστρέφεια".

"Δεν είμαστε και πολύ έτοιμοι για την 4η βιομηχανική επανάσταση", είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Olympia Electronics Δημήτρης Λακασάς, τονίζοντας ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι "μια σειρά από τεχνολογίες με βασικό σημείο αιχμής την είσοδο της ρομποτικής στην αγορά εργασίας(…) και μας βρίσκει κατά την έξοδο από το μνημόνιο – κατά την άποψή μου δεν έχουμε βγει ακόμα – σίγουρα όμως μας βρίσκει σε μια πολύ μεγάλη περίοδο κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία σε θέματα κυρίως κρίσης αξιών".

"Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Το 2050, δύο στα τρία επαγγέλματα (που υπάρχουν σήμερα) δεν θα υπάρχουν. Θα υπάρχουν νέα, όπως ο διαχειριστής προσωπικής μνήμης. Πολλά επαγγέλματα θα καταργηθούν όπως οι οδηγοί φορτηγών και ταξί", σημείωσε ο κ. Λακασάς.

Την οικονομική πραγματικότητα και οικονομική ανάπτυξη της χώρας παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και πρώην επικεφαλής (συντονιστής) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, επισήμανε πως "το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση βασίζεται στην κατανάλωση. Αυτό ήταν το λάθος που κάναμε όλα τα χρόνια και φτάσαμε στην κρίση". Σημείωσε, δε, ότι, αυτό το μοντέλο "μας οδήγησε σε υψηλό δανεισμό, χρέη και κρίση (…) .

Ο ίδιος είπε ότι "τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση, τα οικονομικά, για να συνεχίσει αυτή την πολιτική, είναι μικρά. Θεωρώ ότι ίσως αντέχει μέχρι την άνοιξη. Πιστεύω ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει αν "πειράξει" το μαξιλάρι του ΤΧΣ. Η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το πολύ ως την άνοιξη του 2019 γιατί θα χρειαστεί δανεικά για να χρηματοδοτήσει την πολιτική της. "Η Ελλάδα" – σημείωσε – "πρέπει να καλύψει τρία κενά ούτως ώστε να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης, το παραγωγικό, το δημογραφικό και το θεσμικό".

Ο πρόεδρος της "Παρέμβασης" Κωνσταντίνος Γεροντής, ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2019, ο φορέας "αλλάζει" και δημιουργείται ένα νέο think tank με "νέα, δυναμική, παρεμβατική δραστηριότητα στα κοινά". Υπογράμμισε, δε, ότι, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, η "Παρέμβαση", σε συνεργασία με δύο think tank, το δίκτυο του ΣΕΒΕ και το Ναυαρίνο Network, θα διοργανώσουν συνέδριο για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Πρόσθεσε, ότι τρία ζητήματα, το δημογραφικό, η παιδεία και η πολιτική κατάπτωση, θα αποτελέσουν και πεδία εξέτασης τριών επιτροπών της "Παρέμβασης" και πρόσθεσε ότι ο φορέας ήταν και θα παραμείνει ένας πολυσυλλεκτικός οργανισμός, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς κομματικές "ταμπέλες".

Ο αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, σημείωσε ότι "η ευρωπαϊκή ιδέα διατηρεί την αρχική της δύναμη", αλλά και για το γεγονός ότι η ΕΕ πλήττεται από ένα "κύμα" απέχθειας με αποκορύφωμα το Brexit. Μίλησε, επίσης, για "τεχνοκρατικές, λαϊκιστικές σειρήνες ότι η λύση των προβλημάτων είναι η επιστροφή στα εθνικά κράτη" και πρόσθεσε ότι "αντί αλληλεγγύη έχουμε ασύμμετρη (Ευρώπη), αντί δημοκρατίας, έχουμε τεχνοκρατία". Για την ελληνική πραγματικότητα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν ήταν καλή στιγμή η έξοδός μας από τα μνημόνια. Αυτή η ιδέα της παροχολογίας που έχει γενικώς ενσκήψει και δεν είναι μόνο από τη μία πλευρά, δεν είναι η καλύτερη δυνατή" και επισήμανε ότι, όλοι οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου "ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτεί το πολιτικό σύστημα ευρύτερα στη χώρα μας".

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης, επισήμανε ότι "η οικονομική πολιτική δεν πρέπει να δημιουργεί στρεβλώσεις, πρέπει να λύνει προβλήματα" και σημείωσε ότι, η βιομηχανία είναι η ατμομηχανή της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης και είναι ο τομέας που έχει τα μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε έναν κλάδο. Δηλαδή, είπε ο καθηγητής, η βιομηχανία έχει σχεδόν σε όλους τους κλάδους έναν πολλαπλασιαστή πάνω από 2%. Για τη "διαχρονική παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης" μίλησε ο καθηγητής, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

 

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral