Τι σημαίνει η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που θέλουν οι ισχυροί της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/03/2017 - 13:58 | Author: Newsroom

alt

Τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία υποδέχθηκε στις Βερσαλλίες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στόχος τους, να επαναπροωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετά το πλήγμα του Brexit και την ενίσχυση του λαϊκισμού.

Οι τέσσερις ηγέτες εξέτασαν τις εκδοχές μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», που θα επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προοδεύσουν γρηγορότερα από άλλες.

«Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω νέες μορφές συνεργασίας, ώστε ορισμένες χώρες να κινηθούν ταχύτερα και δυναμικότερα, χωρίς να αποκλείουμε άλλες και χωρίς να υπάρχουν άλλες που να διατυπώνουν αντιρρήσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία".

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες κινούνται πιο γρήγορα, αν δεν θέλουν όλες να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη, αλλιώς θα κολλήσουμε. Θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανείς να αποκλείεται, αλλά και χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν σε κάθε πρότζεκτ», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δηλώσεις των «4» δείχνουν ότι είναι υπό διαμόρφωση ένας σκληρός πυρήνας της Ε.Ε., ο οποίος θα έχει χαρακτηριστικά ομοσπονδίας με βαθύτερη συνεργασία σε ορισμένα ζητήματα, όπως η άμυνα, το ευρώ, η φορολογία, η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Από το παζλ έχουν φανεί μόνο μερικές ψηφίδες, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες χώρες είναι αποφασισμένες όχι μόνο να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά και να το ενισχύσουν εξομοιώνοντας περαιτέρω το καθεστώς φορολογίας και κοινωνικών δικαιωμάτων (εργασιακά δικαιώματα, επιδόματα κ.λπ.) αλλά και προχωρώντας στη δημιουργία κοινού στρατού.

Όσες χώρες θέλουν –και μπορούν- είναι ευπρόσδεκτες να ακολουθήσουν, αλλά δεν είναι και υποχρεωμένες να το κάνουν, εξήγησαν οι τέσσερις ηγέτες.

Όσες χώρες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, προφανώς θα μείνουν στην περιφέρεια.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν μια χώρα που σήμερα βρίσκεται στο ευρώ αποφασίσει να μην ακολουθήσει, είτε ύστερα από πολιτική απόφαση είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Θα χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα, χωρίς όμως να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν το κοινό νόμισμα ή θα δούμε δύο ταχύτητες και στο νόμισμα;

Την Πέμπτη οι ηγέτες των τεσσάρων πολυπληθέστερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και πάλι το ευρωπαϊκό σχέδιο, ενόψει της 60ής επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Loading...


  • europalso   ideascentral