Τι κρύβετε πίσω από το σκηνικό ρήξης ΔΝΤ- ΕΕ και Ελλάδας. Το πραγματικό σχέδιο Σόιμπλε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/12/2016 - 10:45 | Author: Newsroom

Στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπεται το δέντρο και όχι το δάσος. Αυτά ήταν τα λόγια «κουρασμένου» κορυφαίου παράγοντα της Κομισιόν που κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα του τελευταίου 24ώρου και την κόντρα που έχει (ξανά) ξεσπάσει μεταξύ

Ο αξιωματούχος προειδοποιεί για μια σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν εάν η Ελλάδα δεν αντιληφθεί άμεσα ότι το σκηνικό ρήξης δημιουργεί τον κίνδυνο να προκύψουν δυσάρεστα αποτελέσματα μόνο για την ελληνική πλευρά.

Γνωρίζοντας μάλιστα πολύ καλά τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε και το σκεπτικό του, ο αξιωματούχος προειδοποιεί πως το σχέδιο Χ (Grexit) που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Σόιμπλε με τους συνεργάτες του παραμένει στο συρτάρι το γραφείου του και… αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις οικονομικές και τώρα γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται το εν λόγω σκηνικό. Απλά θυμηθείτε τι έγινε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Μετά από ένα κρίσιμο Eurogroup όπου λέχθηκε ότι υπήρχε ταύτιση απόψεων ΕΕ και ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν έγραψε ένα κείμενο όπως το χθεσινό, διαχώρισε τη θέση του Ταμείου και ουσιαστικά έβαλε σε περιπέτειες τη διαπραγμάτευση. Αναλογιστείτε όμως και κάτι άλλο. Μετά από τον αναβρασμό (turmoil) ποιος έχασε στο τέλος; Το ΔΝΤ; Η ΕΕ ή Ελλάδα;»

Αυτά σχολίασε η κορυφαία πηγή και κάνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι και η Ελλάδα να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση γιατί δημιουργείται ο κίνδυνος να πάρει παράταση όχι μέχρι το Μάρτιο –όπως τώρα υπολογίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες– αλλά μέχρι τον Ιούνιο όταν υπάρχει λήξη ομολόγων.

Ο εν λόγω αξιωματούχος ξεκαθάρισε και το θολό τοπίο σε μια σειρά από θέματα:

1. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν αμφισβητεί τα νούμερα του ΔΝΤ. Τον Απρίλιο το 2016 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ σε αποκλειστική συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ είπε ότι τα νούμερα που υιοθετεί είναι αυτά της Κομισιόν και της Eurostat και όχι του ΔΝΤ που τα χαρακτήρισε αδικαιολόγητα απαισιόδοξα. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και αμέσως μετά υπήρξε διμερής συνάντηση Γιούνκερ – Λαγκάρντ όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τις θέσεις του και ζήτησε από τη κ. Λαγκάρντ να υποχωρήσει. Τότε «πέρασε» του κ. Γιούνκερ καθώς λήφθηκαν οι αποφάσεις του Μαΐου βασισμένες στα Ευρωπαϊκά νούμερα με τους γνωστούς αστερίσκους του ΔΝΤ.

2. Παραμένει το πολίτικο αδιέξοδο που αποκαλύψαμε τον Οκτώβριο όταν υπήρξε μυστική συνάντηση του Washington Club στο περιθώριο και πάλι της συνόδου του ΔΝΤ. Από τότε δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των πλεονασμάτων και της βιωσιμότητας του χρέους. Με άλλα λόγια όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και ο κ. Τόμσεν δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τις επαναλάβει δημοσίως μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

3. Μπορεί να υπάρχει έντονος εκνευρισμός σε Κομισιόν και ΕΣΜ για το χρονικό της δημοσίευσης όμως ο αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι το Eurogroup δεν έχει κοινή θέση επί του θέματος. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν στη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 στο 2-2,5% όπως και μερικές χώρες μέλη όμως οι σκληροπυρηνικοί επιμένουν για δεκαετή διάρκεια με πρώτη τη Γερμανία.

4. Ο Πωλ Τόμσεν ήταν και είναι σε στενή συνεργασία με τον κ. Σόιμπλε και ουσιαστικά έχουν κοινή στρατηγική για την Ελλάδα άσχετα εάν αυτό δεν φαίνεται. Επίσης η πηγή μας επανέλαβε ότι ο κ. Τομσεν θεωρείται και το «golden boy» της Αγγελα Μέρκελ και όταν επισκέπτεται το Βερολίνο (κάτι που γίνεται πολύ πιο συχνά απ ότι πιστεύουμε) πρώτα θα συναντηθεί με την Καγκελάριο και μετά με τον κ. Σόιμπλε…

5. Η Αθήνα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του περασμένου Φεβρουαρίου γιατί στο τέλος, με κάποιο τρόπο Γερμανία και ΔΝΤ θα τα βρουν. Είτε με χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς ΔΝΤ είτε με ρόλο ενισχυμένου συμβούλου μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές. Βεβαίως υπάρχει και το περιβόητο «non paper» όπου ομάδα τεχνοκρατών του Ταμείου συστήνουν την έξοδο του από την Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα χρειάζεται κούρεμα χρέους για να σταθεί, κάτι που δεν θα περάσει από την ΕΕ.

6. Κατά την πηγή, ο κ. Σόιμπλε είναι ικανός να επιχειρήσει να σύρει την διαπραγμάτευση μέχρι και τον Ιούνιο «ταπεινώνοντας» την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας την εξέλιξη αυτή υπέρ του εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, αφού θα κληθούμε να νομοθετήσουμε τουλάχιστον περίγραμμα μέτρων για το 2019-2010.

Άλλη πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις σε μια σειρά από μέτρα. Οι κοινωνικές παροχές του κ. Τσίπρα βρίσκουν σύμφωνη την Κομισιόν, όμως είναι το Eurogroup αυτό που αποφασίζει.

Η πηγή συμφώνησε ότι η Γερμανία είναι αυτή που επιμένει σε 10ετή πλεονάσματα του 3.5%, ότι η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα συγκεκριμένα μέτρα αλλά και από την άλλη υπάρχουν χώρες που προκειμένου να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

euro2day

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral