Κίνδυνο διατρέχει να απορροφηθεί το , από το ειδικό , για να εξοικονομηθούν έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μέτρο που, αν τελικά γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, θα εφαρμοστεί από το 2018 και μετά, όμως αποτελεί πρόταση των δανειστών, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της επιδοματικής – προνοιακής πολιτικής της χώρας.

Οι δανειστές, έκαναν ένα βήμα πίσω για τα μέτρα του 2017 και επέτρεψαν τη λειτουργία του () με κονδύλια απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επέτρεψαν όμως κάτι τέτοιο να επαναληφθεί από το 2018 και μετά. Αντίθετα, στο κείμενο συμφωνίας που έχουν ετοιμάσει, τονίζουν ρητά ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και αναμόρφωση οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ζητούν παρεμβάσεις και στα αναπηρικά επιδόματα.

Πρόταση της ελληνικής πλευράς για δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού προνοιακής πολιτικής, ενδιαφέρει τους θεσμούς, αλλά βραχυπρόθεσμα, νοιάζονται περισσότερο για το σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών, που μπορεί να προκύψει με πιο… άμεσες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο συγχώνευσης των δύο παραπάνω επιδομάτων, ενώ παράλληλα προωθείται η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, που θα συγκεντρώσει όλα τα επιδόματα υπό την “ομπρέλα”, ενός και μόνο φορέα.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, η συνολική ετήσια δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε το τρέχον έτος στα 675 εκατ. ευρώ. Τα αυτά χορηγούνται σε περίπου 770 χιλιάδες δικαιούχους, από τους οποίους 100.000 είναι τρίτεκνοι και 25.000 είναι με τέσσερα τέκνα και άνω. Η δαπάνη γι’ αυτές τις δύο ειδικές κατηγορίες δικαιούχων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι ένα ποσό που θεωρούν οι θεσμοί ότι μπορεί να περικοπεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μέσω της απορρόφησης του επιδόματος για πολύτεκνους.

Το είναι μια μηνιαία επιδότηση που για κάθε παιδί μπορεί να ανέλθει έως τα 40 ευρώ, για εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Για εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ, το επίδομα είναι 27 ευρώ ανά τέκνο και υποχωρεί στα 13 ευρώ, για εισόδημα από 18.001 ευρώ, έως 27.000 ευρώ. Αντίστοιχα το επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες είναι ένα ποσό 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε τέκνο που χορηγείται σε τρεις δόσεις.