Τα αγκάθια για την εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ – Την Καθαρά Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/02/2018 - 14:11 | Author: Newsroom

Η τρίτη αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εξεταστούν αύριο στο Eurogroup της . Την ίδια ημέρα θα γίνει συζήτηση και στο συμβούλιο των διοικητών του ESM. Μέχρι σήμερα πάντως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη για το εάν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει σφραγίδα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.

Μάλιστα, ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την εκταμίευση καθώς όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του ESM.

Από τα 5,7 δις ευρώ της δόσης, τα 3,3 δις ευρώ θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το καλοκαίρι, ένα ποσό ύψους 1,9 δις ευρώ θα κατευθυνθεί για το χτίσιμο του μαξιλαριού των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Τα αγκάθια για την εκταμίευσης συνεχίζουν να εντοπίζονται σε δύο κυρίως μέτωπα:

Των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δεν ορίζει ποσοτικό στόχο κάνοντας το τοπίο θολό. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα, διενεργούνται μετ’ εμποδίων και με χαμηλές ταχύτητες , γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.

Στο μέτωπο του Ελληνικού, παρ’ ότι αναμένεται θετική απόφαση από το ΣτΕ, αυτή ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.

news

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral