Οι αγορές θα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου και θα εγκαταλείψουν την χώρα μας εάν διαπιστώσουν πως υπάρχει οπισθοδρόμηση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξη στους Financial Times», που δημοσιεύεται 20 ημέρες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως «οι αγορές περιμένουν» να δουν εάν η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την μετα-Μνημονιακή περίοδο.

Μόλις εκπνεύσει η δανειοδότηση της Ελλάδας από το εξωτερικό «οι αγορές θα υιοθετήσουν μια σκληρή προσέγγιση, θέλουν να δουν πως θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Εάν αισθανθούν πως πισωγυρίζουμε, θα φύγουν. Εάν αισθάνονται πως τιμάμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Ξεκαθάρισε δε πως θα ήταν λάθος να πιστέψουμε πως η συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους αρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η συμφωνία του Ιουνίου στο Eurogroup διασφαλίζει πως το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι πολύ μικρό έως το 2033 – όταν και θα γίνει αναθεώρηση της βιωσιμότητάς του – ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο συγκροτεί δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που εκτιμάται πως θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για την πρώτη διετία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ωστόσο, οι FT επισημαίνουν πως η προειδοποίηση Στουρνάρα αντανακλά ανησυχίες πως η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις να μην εφαρμόσει ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή συντάξεων το 2019, η μείωση του αφορολόγητου το 2020, ή η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως κατά την πρώτη μετα-Μνημονιακή περίοδο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα τεθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2023 και περιλαμβάνει τέσσερις επισκέψεις από ευρωπαϊκά ελεγκτικά κλιμάκια ανά έτος και βαθιά παρακολούθηση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Στο τραπεζικό μέτωπο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν περισσότερες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε.

Τέλος, υπογράμμισε, η πολιτική τάξη της Ελλάδας οφείλει να διασφαλίσει πως η χώρα δεν θα διολισθήσει ξανά σε τέτοια κρίση. «Η ελάχιστη προσδοκία είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί από τα λάθη του και δεν θα τα επαναλάβει».