Στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχοι – Τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/05/2017 - 14:17 | Author: Newsroom

 Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στους προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, επί της ουσίας όμως χιλιάδες είναι πλέον στον αέρα, ενώ κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν και τα δεδουλευμένα.

Κύκλοι της Δικαιοσύνης δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση στράφηκε εναντίον τους.

Το Σύνταγμα είναι το αδιαπραγμάτευτο όριο για κάθε δικαστή και όχι οι αντιδράσεις που ενδεχομένως προκαλούνται εξαιτίας της κρίσης του, έλεγαν χαρακτηριστικά στα Νέα δικαστικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι λειτουργοί της Θέμιδος γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα να διαφυλάττουν το κύρος της Δικαιοσύνης που υπηρετούν και δεν έχουν ανάγκη από κανέναν να τους υποδεικνύει -με άμεσο ή έμμεσο τρόπο- πώς θα πράξουν το καθήκον τους.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μάλιστα έκριναν ότι οι συμβασιούχοι- εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν τον χρόνο της παράτασης των συμβάσεών τους.

Ωστόσο, όπως έλεγαν δικαστές, κάτι τέτοιο μπορεί να μη γίνει στην πράξη αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει το ζήτημα αυτό σε καιρό δημοσιονομικής κρίσης, ώστε να μην χρειαστεί οι εργαζόμενοι ετεροχρονισμένα να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται, για όσους έχουν ήδη πληρωθεί, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ να μην κινήσουν τη σχετική διαδικασία, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τους τις ίδιες παραμέτρους.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δεσμεύτηκε έναντι των συμβασιούχων ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι ούτε μια ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη και στράφηκε εναντίον όσων «σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να ‘πληροφορήσουν’ τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει».

Ο κ. Σκουρλέτης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέρθηκε σε σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το θέμα έφτασε να κριθεί σε κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αφορμή ένταλμα πληρωμής για συμβασιούχους ΟΤΑ.

Ωστόσο, επειδή ο πυρήνας της υπόθεσης συνδεόταν ευθέως με το Σύνταγμα, η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας.

Έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του υπό την πρόεδρό του Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και με εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Ουσιαστικά οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στη διάσκεψή τους επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Παράλληλα, η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία με ψήφους 17 έναντι 14 αποφάνθηκε ότι τα επίδικα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί, εκτιμάται ότι ουσιαστικά κλείνει την πόρτα σε περίπου 30.000 συμβασιούχους, η παράταση των συμβάσεων των οποίων είχε αποφασιστεί με πρόσφατους νόμους.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral