Στο τραπέζι πάγωμα των νέων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/03/2017 - 10:29 | Author: Newsroom
Στο τραπέζι πάγωμα των νέων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ

Στην τελευταία θέση της ατζέντας του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα με αποδυναμωμένες τις προσδοκίες για μια τεχνική συμφωνία, άμεσα, καθώς παραμένουν ανοικτά μεγάλα μέτωπα με κυρίαρχα τις περικοπές σε συντάξεις και σε αφορολόγητο.

Στο κρίσιμο μέτωπο των συντάξεων , το «πάγωμα» όλων των συντάξεων – ανεξαρτήτου ύψους- και τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών» – με προστασία του τμήματος της κύριας σύνταξης έως τα 700 ή 800 ευρώ, μετά τον επανϋπολογισμό που θα γίνει έως τα τέλη του 2017 με βάση το ν. Κατρούγκαλου – βάζει από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο τραπέζι της τηλεδιαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας το σχέδιο προβλέπει:

1. Την άμεσα αναστολή της εφαρμογής διάταξης του ν. Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1/1/2017 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Κατανάλωσης του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ. Το «πάγωμα» των νέων συντάξεων θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τις χαμηλές, εφόσον αρχίσουν να αυξάνονται ΑΕΠ και πληθωρισμός.

2. Τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών», διατηρώντας ως «πάτωμα ασφαλείας» τουλάχιστον τα 700 ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιοι θεωρούν, ότι σε συνδυασμό με το πάγωμα» μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στον χρόνο εφαρμογής των παρεμβάσεων στις συντάξεις. Και οι περικοπές να γίνουν από το 2019 ή 2020 σε βάθος τριετίας και όχι «μια και έξω» όπως ζητά το ΔΝΤ.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral