Στο σφυρί 2.000 ακίνητα τις επόμενες ημέρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/09/2016 - 20:49 | Author: Newsroom

Δυο χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό το αμέσως επόμενο διάστημα!

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει εξωδικαστικό μηχανισμό που θα εξετάζει τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες δεν κρύβουν την απόγνωση τους μιλώντας στο Star και τη Μαρία Παππά.

«Εκείνο που φοβάμαι είναι να μην βγει σεπλειστηριασμό αυτό το σπίτι το οποίο αγάπησα, το πήρα με κόπους και εγώ και η γυναίκα μου και δεν θέλω να το χάσω..» δηλώνει ο κύριος Κώστας, που είναι 80 χρονών. Πριν δέκα χρόνια προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά του πήρε με τη γυναίκα του 8 καταναλωτικά δάνεια και έβαλε υποθήκη την κύρια κατοικία 82 τετραγωνικών στα Άνω Πατήσια. «Οι δε τράπεζες μας πιέζανε, μας καταπιέζανε, ελάτε να πάρετε δάνειο» υπενθυμίζει.

Η σύνταξη που παίρνει πλέον ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Ηλίας Ντούβλης είναι κατά 200 ευρώ μικρότερη από τα μηνιαία δόση του δανείου του. Με 1100 ευρώ καλείται να μεγαλώσει δυο παιδιά και να είναι συνεπής σε τράπεζα και εφορία. «Ζούμε όλοι, όχι μόνο εγώ, όλοι οι δανειολήπτες, με αυτό το φόβο ότι θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα έχει θυροκολληθεί ένα κατασχετήριο στην πόρτα μας» τονίζει.

Η αντίστροφη μέτρηση γπάντως για την κατάσχεση ακόμα και πρώτης κατοικίας έχει ξεκινήσει. Αν ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη, δεν έχει άλλη λύση παρά να τα βρει με την τράπεζα αν δεν θέλει να δει το σπίτι του να βγαίνει στο σφυρί.

Στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται «να κάτσει η μπίλια» και για το μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων. Ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Κόκκινο τόνισε πως έχουν θεσμοθετηθεί οι δικλίδες ασφαλείας για τα κόκκινα δάνεια δηλαδή :

-Η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ισχύει μέχρι τις αρχές του 2018

-Ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που δεσμεύει τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα δάνεια με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης που προσδιορίζονται στα 1.100 ευρώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό!

-Και η εφαρμογή της ίδιας νομοθεσίας και από τα fund που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια

«Και συνεπής να είσαι δεν προστατεύεσαι…Αυτό που βλέπουμε εμείς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και εμάς μας αφήνει στο έλεος των φόρων» δηλώνει ο επιχειρηματίας Νίκος Δημητροκάλης.

Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο δανειολήπτες έχουν κόκκινο δάνειο σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου. Από τα περίπου 115 δις ευρώ τα 28 είναι στεγαστικά, 15 δις καταναλωτικά, 20 δις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 40 δις μεγάλων επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, 400.000 δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων έχουν βάλει υποθήκη και την κύρια κατοικία τους. Από αυτούς προταστατεύονται από την πώληση όσοι έχουν σπίτι αντικειμενικής αξίας ως 140 χιλιάδες ευρώ.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral