Στο ράφι οι ρυθμίσεις για το χρέος μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/12/2016 - 16:23 | Author: Newsroom

Στον πάγο βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος. «Ο ESM ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Νωρίτερα, εξηγήσεις για τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα είχε ζητήσει και επισήμως το Βερολίνο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλοκάρει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος.

«Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», ανέφεραν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η τοποθέτηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας».

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται αποφάσεις».

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΟΙΚ

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το κάλεσμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των δανειστών να εξετάσουν αν οι παροχές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων.

thetoc

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral