Στην τελική ευθεία για δόση και χρέος. Οι εκκρεμότητες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/09/2016 - 07:55 | Author: Newsroom

Με κλεισμένα τα 12 από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την δόση των 2,8 δις ευρώ και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινκ.

Ο κ. Τσακαλώτος αφού διαβεβαιώσει το κ. Ρέγκλινγκ για την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θέλει να διαγνώσει τις προθέσεις του επικεφαλή του ΕΜΣ σχετικά με το χρόνο και την μορφή που θα έχει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ως γνωστό ο ΕΜΣ είναι ο θεσμός ο οποίος προετοίμασε το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που έγινε δεκτό από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24Μαίου.

Η συμφωνία έλεγε ότι με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει ο διάλογος που θα καταλήξει στο τέλος του 2016 με την υιοθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους Με βάση την συμφωνία του Μαΐου το πρώτο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει:

– Την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , (EFSF) τον ΕΜΣ (ESM) και των διμερών δανείων (GLF) έως 14 έτη, 10 έτη και 30 έτη, αντιστοίχως.

Αυτό θα μείωνε τον λόγο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας προς το ΑΕΠ της (GFN) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έως το 2060.

– Την παράταση της περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων του ESM κατά 6 χρόνια και κατά 17 έτη και 20 έτη στα δάνεια του EFSF και GLF, αντίστοιχα. Επίσης, να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την καταβολή τόκων κατά 17 χρόνια για τα δάνεια του ESM και του EFSF και κατά 24 χρόνια για τα GLF δάνεια. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τον λόγο GFN προς ΑΕΠ κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 84% του ΑΕΠ έως το 2060.

– Την σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού στο 1,5% –το πολύ– έως το 2040 για τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM και εξάλειψη του επιπλέον του Euribor επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα για τα GLF δάνεια. Ωστόσο, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ζημίες στον ESM τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν με κάποιο τρόπο οι χώρες της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση των μέτρων αυτών παράλληλα με την δεύτερη αξιολόγηση έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά αφού αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέρδος από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης . Η υιοθέτηση των πρώτων μέτρων θα δώσει το σήμερα ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά συνολικά και όχι μόνο στο επίπεδο των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά ..

Μένουν άλλα τρία προαπαιτούμενα

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα που εκκρεμούν. Τα τρία ανοιχτά θέματα αφορούν την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Τα δύο πρώτα θα προστεθούν σε άλλα νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ενώ η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ολοκληρωμένα θα πρέπει να θεωρούνται:

Οκτώ προαπαιτούμενα που περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Βουλή. Τρία που αφορούσαν το ασφαλιστικό, τέσσερα που αφορούσαν την ενέργεια και το ένα που αφορούσε το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την διάταξη που αφορά τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ.

– Η στελέχωση του Εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που επιβεβαιώθηκε χθες από την Κομισιόν.

-Η κύρωση από την Βουλή της τελικής σύμβασης για το Ελληνικό που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

– Η θέσπιση διοικητικής δομής και διακριτού προϋπολογισμού, για την ΓΓΔΕ με την σχετική διαδικασία έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

– Ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral