Στην Αθήνα οι θεσμοί, ξεκινά η αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/09/2016 - 08:29 | Author: Newsroom

Η αξιολόγηση εφ’ όλης της ύλης ξεκινά από σήμερα με το οικονομικό επιτελείο να λογοδοτεί τόσο για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ όσο και για τα «μελλοντικά» προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης όπως τα εργασιακά, τις αλλαγές στο Δημόσιο και τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών.

Στην πρώτη ημέρα της προετοιμασίας της δεύτερης αξιολόγησης οι επικεφαλής των θεσμών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ), που θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα, θα ασχοληθούν με καθυστερημένα νομοθετήματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι νόμοι για το πόθεν έσχες, για το πολιτικό χρήμα, για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, ο νόμος για τη δημιουργία μηχανισμού με στόχο το συντονισμό των διωκτικών αρχών (οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων Διαφθοράς, ΓΓΔΕ, οικονομικής αστυνομίας κ.ά.). Ολα αυτά θα έπρεπε να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι αλλά πήγαν πίσω λόγω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο.

Το δεύτερο θέμα, στο οποίο θα παραστούν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, είναι το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Μεγάλες εκκρεμότητες ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου, κυρίως στο θέμα των τριών μελών που θα πρέπει να προτείνει η ελληνική πλευρά, και η σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.

e-typos

Loading...


  • europalso   ideascentral