Τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που επί χρόνια κατάφερναν να πληρώσουν ελάχιστους φόρους σε σχέση με αυτά που έβγαζαν, είτε μεταφέροντας κέρδη σε «παραδείσους», είτε με σκανδαλωδώς ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με κράτη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, βάζουν στο στόχαστρο οι κυβερνήσεις πολλών μεγάλων οικονομιών.

Εμπνεόμενες από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών επί των εσόδων τους, αντί των κερδών τους, η Νότιος Κορέα, η Ινδία και τουλάχιστον ακόμη επτά χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού εξετάζουν αλλαγές στη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών. Το Μεξικό, η Χιλή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής επίσης σχεδιάζουν νέο φορολογικό πλαίσιο, που βάζει στο στόχαστρο τις ξένες τεχνολογικές.

Οι ψηφιακοί φόροι, όπως συνηθίζει να τους λέει η αγορά, θα μπορούσαν να ανεβάσουν αισθητά το φορολογικό κόστος για τους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ. «Οι χώρες ανά τον πλανήτη αντιλαμβάνονται πλέον πως πρέπει να επιβάλλουν ψηφιακό φόρο. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ.

Στην Ευρώπη ορισμένες χώρες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες να δράσουν μονομερώς. Η Βρετανία, που ετοιμάζετια να εξέλθει από την κοινότητα, έχει τα δικά της σχέδια για επιβολή σχετικού φόρου.