«Ήταν αυτός ο νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το 2013, κατακεραυνώνοντας τη ΝΔ ότι πρόκειται περί ενός νόμου μεσαίωνα και ένας νόμος που ήταν γαλέρα για τις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Έρχεται να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με καθυστέρηση πολλών χρόνων και βεβαίως και με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, κάτι το οποίο αποτελούσε δέσμευση και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και βεβαίως έρχεται χωρίς να υπάρχουν και τα κατάλληλα, παράλληλα, μέτρα, που έχουν να κάνουν με την απαραίτητη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν να ανασάνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Σημείωσε, δε, ότι «είναι ατελές έτσι όπως το θέτει η κυβέρνηση, γιατί πέραν του γεγονότος ότι δεν συνοδεύεται από μία σειρά άλλων μέτρων, όπως όλος ο κόσμος του επιχειρείν -εμπορικά επιμελητήρια, αρμόδιοι φορείς- το επισήμανε, εκτός των άλλων δεν υπάρχει και μία σύνδεση για να μη λειτουργήσει ένα μέτρο εν κενώ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύνδεση -για παράδειγμα, όπως ήταν και είναι το σκεπτικό της ΝΔ- με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας».

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ο βουλευτής παρατήρησε: «Το ζήτημα είναι να υπάρξει μία τέτοια αποκατάσταση, που να είναι δίκαια και βεβαίως να μπορεί να το αντέξει δημοσιονομικά και οικονομικά η χώρα». «Το μυστικό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των αδικιών, στα αναδρομικά, στην αύξηση των εργαζομένων, είτε αφορούν τον δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα, όλα αυτά βασίζονται σε ένα και μόνο πράγμα. Στο πώς μπορεί να στηριχθεί το υγιές επιχειρείν και πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε, εκτιμώντας ότι «σε αυτό το μοντέλο θα δούμε ότι η κυβέρνηση έχει να δείξει πολύ ισχνές επιδόσεις». «Κρίνω και την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αντί να δημιουργήσει συνθήκες αναπτυξιακές και να ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα είναι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πιο σταθερές, ουσιαστικά αυτό που κάνει, λειτουργεί μία οικονομία περισσότερο επιδοματικού χαρακτήρα, που δεν δίνει μία προοπτική για ανάπτυξη, που είναι το πιο σταθερό εργαλείο και η πιο σταθερή οδός για την επόμενη ημέρα. Αν συνεχίσουμε, δηλαδή, με το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά θα δημιουργήσουμε μία φτωχοποιημένη κοινωνία επιδομάτων», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο -μέσω twitter- του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Δένδια, στον απόηχο εκατέρωθεν δηλώσεων σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή, η ΝΔ είναι πιο ενωμένη και πιο δυνατή από ποτέ. Το γεγονός ότι αυτό το περιστατικό, το οποίο ουσιαστικά έκλεισε εν τη γενέσει του μέσα σε ελάχιστες ώρες, προσπάθησαν να το αξιοποιήσουν οι αντίπαλοί μας, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και βεβαίως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ακριβώς την αγωνία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή από τους αντιπάλους της ΝΔ, βλέποντας ότι η ΝΔ προχωρά ακάθεκτη για την επόμενη ημέρα και κερδίζει ολοένα και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των πολιτών καθημερινά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καλαφάτης απάντησε ότι «τα πρώτα δείγματα δείχνουν κάποια σημεία, στα οποία μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία». «Εμείς έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις, στις οποίες διαφωνούμε και νομίζουμε ότι είναι καταλυτικές, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων, σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει», διευκρίνισε.

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξέφρασε την άποψη ότι «η επιλογή της κυβέρνησης για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Κλεισθένη μέσα, από το οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μία συνταγή διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης». «Στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη την ελληνική περιφέρεια, θα έχουμε δημάρχους, οι οποίοι, δυστυχώς, θα πρέπει να αναλώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους ως δημάρχων για να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες διευθετήσεις, συμβιβασμούς και ας μείνω εκεί πέρα για να μη πάω σε άλλου είδους πολιτικές συναλλαγές, με πολύ μικρές παρατάξεις ή με ανθρώπους που μπορεί να εκφράζουν ακόμα και κομματίδια, τα οποία δεν μπορώ να ξέρω ποιο θα είναι το ιδεολογικό τους περιεχόμενο, ουσιαστικά θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο έργο και στον Δήμο Θεσσαλονίκης», προέβλεψε. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι «η Θεσσαλονίκη θα έχει την επόμενη ημέρα έναν εκπρόσωπο ως δήμαρχο, που θα πρεσβεύει και θα ικανοποιεί το ιδεολογικό περίγραμμα της ΝΔ, θα υπάρχει φιλελεύθερο πρόσημο σε αυτήν την επιλογή και νομίζω ότι αυτή θα είναι η κατάλληλη λύση για την πόλη μας».