Σόιμπλε: Οι αποφάσεις για τα μέτρα θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/03/2017 - 08:14 | Author: Newsroom

«Είναι πολύ πιθανόν ως το 2020 να γίνουν εκλογές, το επιτάσσει και ο νόμος εξάλλου. Το αποτέλεσμά τους, δεν μπορεί να το πει κανείς» είπε ο Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, μία μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που μόνο θετικά συμπεράσματα δεν έβγαλε για την Αθήνα, μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Και επεσήμανε με έμφαση για να μην μείνει αμφιβολία: «Φυσικά η ελληνική αντιπολίτευση είναι εναντίον αυτών των μέτρων. Θα πρέπει όμως, οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα».

Θυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο περιθώριο του σημερινού Ecofin, δεν έχασε ευκαιρία για άλλη μια επίδειξη ισχύος.

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας όλο το βάρος στην Αθήνα. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα του χρέους, υποστήριξε ότι «ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό την νομοθεσία της ΕΕ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να πιέσει άλλο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υιοθετώντας στο θέμα αυτό τις θέσεις των Ευρωπαίων.

Loading...
  • europalso

    ideascentral