Τριπλό σοκ για 130.000 ασφαλισμένους αποκαλύπτουν τα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς απομακρύνεται ο χρόνος έκδοσης των οριστικών αποφάσεων (ιδίως για όσους υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι 12/5/2016), έχουν παγώσει οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ακόμη και για όσους επιθυμούν να καταβάλουν χωρίς χρονοτριβή το κόστος εξαγοράς για να αποχωρήσουν άμεσα και να μην επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε ποσοστό 18% έως 20% των αιτήσεων οι οριστικές αποφάσεις που βγαίνουν από το γκισέ των Ταμείων είναι απορριπτικές!

Το ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Απόδειξη ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 14.110 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017, οι 2.101 ήταν με απονομή προσωρινής σύνταξης, οι 8.664 πήραν οριστική απόφαση, οι 822 ήταν τροποποιητικές, δηλαδή μετατροπή από σύνταξη αναπηρίας σε γήρατος και 2.523 απορρίφθηκαν (ποσοστό 17,9%).

Από τις 14.110 συντάξεις οι 9.066 αφορούσαν ασφαλισμένους τους ΙΚΑ με απορριπτική απόφαση για 1.643 αιτήσεις (18,1%).

Υψηλότερο ήταν το ποσοστό των απορριπτικών αποφάσεων για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι μία στις πέντε αιτήσεις (ποσοστό 20%) απορρίπτεται λόγω χρεών!

Οι λόγοι που οι αιτήσεις απορρίπτονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι:

– Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στη μειωμένη σύνταξη (κυρίως ΙΚΑ) γιατί δεν συμπληρώνουν τις 100 ημέρες εργασίας που απαιτείται να έχουν κάθε χρόνο στην τελευταία πενταετία.

– Η δυσκολία που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν ή να κατεβάσουν το ύψος των οφειλών τους στο όριο που ο νόμος επιτρέπει το συμψηφισμό χρέους με το ποσό σύνταξης σε 40 δόσεις.

– Η μη έκδοση των νέων οδηγιών και εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ για τις αλλαγές που ισχύουν με το νόμο Κατρούγκαλου στην αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.