Σε 580.000 νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/10/2013 - 16:19 | Author: Newsroom
Τη διεύρυνση των Κριτηρίων Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, για να το λάβουν φέτος περισσότεροι, και αύξηση του Ποσού Επιδότησης προβλέπει η υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για το νέο σύστημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Έρευνα-σοκ της εταιρείας παροχής αερίου Αττικής
Υπολογίζεται ότι έτσι θα μπορούν από αύριο να λάβουν επιστροφή μέχρι 350 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, περίπου 580.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

– άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),

– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

– άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),

– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),

– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Τα μισά νοικοκυριά δεν θα βάλουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης

Έρευνα σοκ για την κυβέρνηση και τα δημόσια ταμεία που για άλλη μια φορά προσδοκούν εις μάτην αύξηση εσόδων και από την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, καταδεικνύει ότι πάνω από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά του νομού Αττικής δεν προτίθενται φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Energypress, η έρευνα της «Opinion» που έγινε για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής δείχνει ότι το 44% των νοικοκυριών δεν θα βάλει πετρέλαιο φέτος. Η έρευνα έγινε σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν αποκλείεται μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω μετά το «όχι» της τρόικας στο ελληνικό αίτημα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο ερώτημα της «Opinion», «αν προτίθεστε να λειτουργήσετε την κεντρική θέρμανση κατά τον ερχόμενο χειμώνα», το 35% απαντά ότι «δεν θα τη λειτουργήσει καθόλου», ενώ ένα 9% δηλώνουν «δεν έχουμε αποφασίσει». Αθροίζεται δηλαδή ένα ποσοστό 44% που δηλώνει ότι πιθανότατα φέτος θα γυρίσει την πλάτη στο πετρέλαιο, στρεφόμενο σε εναλλακτικές πηγές (από κλιματιστικά, και σόμπες μέχρι τζάκια, πέλετ, κλπ). Πρόκειται, δε, για ποσοστό υψηλότερο από πέρυσι, όπου τα νοικοκυριά που δεν άναψαν καθόλου τη κεντρική θέρμανση έφτασαν το 34%, όπως προκύπτει από απάντηση σε άλλη ερώτηση.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δεδομένου ότι πάνω σε έτοιμο δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική, υπολογίζονται ότι βρίσκονται 450.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί, το 35% μεταφράζεται σε 160.000 νοικοκυριά, ενώ το 44% ανέρχεται σε… 200.000 νοικοκυριά.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral