Ριζικές αλλαγές από το 2018 στις αντικειμενικές αξίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔03/11/2017 - 20:00 | Author: Newsroom

Ο χρόνος πιέζει. Το υπουργείο Οικονομικών, για άλλη μια φορά τρέχει στο παρά πέντε να προλάβει να εκπληρώσει μνημονιακές υποχρεώσεις. Η αναπροσαρμογή των των ακινήτων είναι μια από αυτές και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία. Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων δεν θα είναι έτοιμες στο τέλος του έτους αλλά τους πρώτους μήνες του 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να ανεβάσει ταχύτητες. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει τη σύσταση 75 περιφερειακών επιτροπών σε όλη τη χώρα. Οι επιτροπές αυτές θα αναλάβουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους θα είναι ένας μήνας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να παραδώσουν τους πίνακες με τις τιμές ζώνης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Το στοίχημα και πάλι είναι αμφίβολο. Ακόμα όμως και εάν απαιτηθούν και ορισμένες εβδομάδες του Γενάρη, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους.

Με την νέα διάταξη θα αλλάζει η σύσταση των επιτροπών με αρμοδιότητα τον προσδιορισμό των αντικειμενικών. Οι επιτροπές με την προηγούμενη σύνθεσή τους, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να βγάλουν νέες τιμές λόγω έλλειψης συναλλαγών σε μια σχεδόν νεκρή αγορά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτροπές θα είναι πενταμελείς και θα λάβουν οδηγίες για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους. Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκπρόσωπο των μεσιτών και εκπρόσωπο του Δήμου.

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί μια δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Παράλληλα με τις επιτροπές θα τρέχει ο μαθηματικός αλγόριθμος που θα αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μισθωτήρια και τις μεταβιβάσεις όπου θα βγάζει τις δικές του τιμές.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral