Ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ για περιπτώσεις πτωχευμένων: Απαλλαγές, δόσεις και εξόφληση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/10/2016 - 14:55 | Author: Newsroom

Εγκύκλιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στο ΙΚΑ σε όσους οφειλέτες κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης ή μπαίνουν, με δικαστική απόφαση, σε καθεστώς εξυγίανσης, εξέδωσε ο διοικητής του ιδρύματος Δ.

Καλαματιανός.

Στην εγκύκλιο τονίζεται πως προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή μέρους ή και όλων των προσαυξήσεων και καταβολή του βασικού χρέους σε έως 90 δόσεις.

Οι διευκολύνσεις επεκτάθηκαν βάσει νόμου και στους οφειλέτες Ταμείων για χρέη έως 600.000 ευρώ ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά την αποδοχή της ρύθμισης από τον πτωχό ή «υπό εξυγίανση» οφειλέτη μέσα σε 1 μήνα από την πρόσκληση του.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν καταδικαστεί οι «πτωχευμένοι» οφειλέτες για δόλια χρεοκοπία. Για τους «υπό εξυγίανση» οφειλέτες πρέπει να υπάρχει συμφωνία εξυγίανσης υπογεγραμμένη από το 60% και πάνω των πιστωτών και αντίγραφο του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Και για τις δύο κατηγορίες, σύμφωνα με την Ημερησία, θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία και θα ελέγχονται αν υπάρχει κινητή ή ακίνητη περιουσία, η αξία και τα τυχόν βάρη, η οικονομική και επαγγελματική κατάσταση, το προφίλ τους, η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του πτωχού και των μελών της οικογένειας του, οι προς τρίτους υποχρεώσεις (υποχρέωση διατροφής, χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες), το ύψος και το είδος των χρεών , τα προνόμια και το ύψος των απαιτήσεων των πιστωτών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral