ΠτΔ: Χωρίς την Γαλλία η Ευρωζώνη θα έχανε την ταυτότητά της

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/03/2017 - 07:55 | Author: Newsroom

"Δεν έχω να κανένα δικαίωμα να προδικάσω το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του γαλλικού λαού. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιας χώρας δημοκρατικής είμαι βέβαιος όμως, ότι ο γαλλικός λαός θα τιμήσει την ιστορία του που είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, και τόνισε:

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βασίστηκε στο ότι η Γαλλία θα είναι ένας από τους βασικούς του πυλώνες.

Είμαι βέβαιος ότι η ετυμηγορία του Γαλλικού λαού θα το αποδείξει. Χωρίς τη Γαλλία η ευρωζώνη θα έχανε την ταυτότητα και η Γαλλία τον προσανατολισμό της».

Τη βεβαιότητά του ότι οι διαπραγματεύσεις (για την Ελλάδα), που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα έχουν αίσια έκβαση εξέφρασε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Μπερνάρ Καζνέβ κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Καζνέβ υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα πράξει, ως συνήθως, και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, επιδεικνύοντας πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να έχουμε αίσια έκβαση στις συνομιλίες, γεγονός το οποίο θα είναι θετικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, οι σχέσεις με την ελληνική Κυβέρνηση είναι πολύ στενές και μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την κρίση που ταλανίζει την ζώνη του Ευρώ τα τελευταία χρόνια, καθώς πρόκειται για σχέσεις που στηρίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις αμοιβαίες απαιτήσεις και σημείωσε ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού έχουν φέρει αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα στη Γαλλία, υποστήριξε ότι οι αξίες και οι αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη και οι οποίες γεννήθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό είναι αξίες που μοιραζόμαστε.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Γαλλία θα αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή και θα καταφέρει να ξεπεράσει όλους τους δημαγωγικούς πειρασμούς και τις προσκλήσεις προς παντός είδους λαϊκισμό και εσωστρέφεια. Θα δώσουμε την εκλογική μάχη και πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία θα καταφέρει να παραμείνει πιστή στην ουσία, στην φύση, στον ευατό της και στα ιδανικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον καθοριστικό ρόλο της Γαλλίας στη διασφάλιση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και την συμβολή της Γαλλίας στο να βρει η Ελλάδα τον σταθερό της δρόμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε προς αυτήν την κατεύθυνση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όσον αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο Γαλλικός Λαός με την ετυμηγορία του θα τιμήσει την μεγάλη ιστορία της Γαλλίας. Μια ιστορία, η οποία είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ευρώπη και την πορεία της Γαλλίας στην Ευρώπη. «Γιατί, ας είμαστε βέβαιοι, χωρίς την Γαλλία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα έχανε την ταυτότητά της. Αλλά και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη η Γαλλία θα έχανε τον προορισμό της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε με την ευχή «το αποτέλεσμα να είναι σύμφωνο μ' αυτόν τον μεγάλο, τον ιστορικό ρόλο της Γαλλίας.

Στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ συνόδευαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεσίρ και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, ενώ από ελληνικής πλευράς παρευρέθηκαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γεώργιος Γεννηματάς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Αικατερίνη Κόικα.

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral