Πρωτοβουλία από Μακρόν στο παρά 5’: Στέλνει τον Λεμέρ στην Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/06/2017 - 14:34 | Author: Newsroom

Λίγες ημέρες πριν από το επόμενο Eurogroup και ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μια δύσκολη συνάντηση υπουργών Οικονομικών, από την οποία, όπως διαφαίνεται, δεν θα εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γαλλική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βγει ευκολότερα στις αγορές , αλλά και να διευκολύνει την ΕΚΤ στη λήψη μιας ευνοϊκής απόφασης για την Αθήνα. Γι’ αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαία και η επίσκεψη της του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Ελλάδα.

Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες γι΄αυτήν τη φόρμουλα που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή», «θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά ή αρκετή για να μεταπείσει το ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα η γαλλική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο να συνδέσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης χρέους. Δηλαδή, στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια. Σε περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμα και μηδενικές.

Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμπεράσματα του Eurogroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στην να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral