Πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης Ρομά από 375 καταυλισμούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/05/2018 - 10:56 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Προχωρά το πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης πληθυσμών , με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της 15ης ολομέλειας της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά και Ταξιδευτών (Ad HocCommittee of Experts on Roma and Travelers Issues, CAHROM) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά, έγινε καταγραφή των 375 οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Πρόκειται για πολεοδομική καταγραφή, καταγραφή των υγειονομικών συνθηκών από το υπουργείο Υγείας, καθώς και καταγραφή των σχολείων σε αυτούς τους καταυλισμούς. Περάσαμε έναν νόμο και κατατάξαμε τους 375 καταυλισμούς σε τρεις κατηγορίες» σημείωσε η κ. Φωτίου, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν καταυλισμοί οι οποίοι δεν τιμούν ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και στους οποίους οι Ρομά ζουν σε εξαθλίωση. «Προχωράμε σε μία προσωρινή μετεστέγαση γι’ αυτούς τους 70 καταυλισμούς. Οι δήμοι παραχωρούν δική τους έκταση και εμείς φτιάχνουμε κατοικίες για προσωρινή μετεγκατάση, μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν καλύτερα στην κοινότητα και να απολαμβάνουν του επιδόματος ενοικίου» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως εξήγησε, αυτό που παρατηρείται είναι ότι, ενώ επιδοτείται το ενοίκιο, δεν υπάρχουν Έλληνες μη Ρομά που να νοικιάζουν σε Ρομά. «Ήδη, ξεκινήσαμε» υπογράμμισε η κ. Φωτίου σχετικά με την προσωρινή μετεγκατάσταση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Άμφισσα και την Κατερίνη. Διευκρίνισε δε ότι θα γίνει παρέμβαση σε 29 καταυλισμούς εντός του 2018. «Έχουμε τα σχέδια, τις προκηρύξεις και έχουν γίνει οι συνεννοήσεις με τους δήμους» είπε.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, κοντά στα σχολεία, δημιουργούνται τα Πολύκεντρα. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές, οι οποίες τοποθετούνται εύκολα και διαθέτουν μία μεγάλη αυλή. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, στις εγκαταστάσεις των Πολυκέντρων υπάρχουν πλυντήρια, ντουζ, καινούργια ρούχα, ενώ υπάρχουν αίθουσες όπου μπορούν τα παιδιά και οι νέοι Ρομά να βοηθιούνται στα μαθήματά τους, να εξοικειώνονται με την τεχνολογία και οι νέες γυναίκες να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Επίσης, υπάρχει μία πτέρυγα με υγειονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε μία ακόμη σημαντική δράση που είναι η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν τον Νοέμβριο του 2016 να φέρουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό όργανο και η ειδική γραμματέας Κατερίνα Γιάντσιου, έχει επιφορτιστεί να συντονίζει στα περίπου 10 υπουργεία. Χωρίς αυτόν τον συντονισμό, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ολιστικές πολιτικές. Είναι ένα δύσκολο κατόρθωμα και τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Ρομά. Η ειδική γραμματεία εκδίδει κάθε χρόνο αναλυτικά τα πεπραγμένα της και τα στέλνει στη Βουλή, ώστε όλα τα κόμματα να ενημερώνονται, να κάνουν την κριτική τους και να συμμετέχουν» σημείωσε η κ. Φωτίου, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας την ίδρυση και τη λειτουργία της ειδικής γραμματείας.

Επιπλέον, η κ. Φωτίου ανέλυσε τις πολιτικές αλληλεγγύης και πρόνοιας που απευθύνονται και στους πληθυσμούς Ρομά. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Πρόκειται για ένα επίδομα που ξεκινά από 200 ευρώ, τον μήνα και, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, φτάνει τα 500-600 ευρώ. Επομένως, για πρώτη φορά, οι πληθυσμοί Ρομά οι οποίοι πράγματι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ σε πολύ υψηλά ποσοστά, έχουν ένα πάγιο εισόδημα το μήνα, για να αντεπεξέρχονται στα βασικά έξοδά τους. Σε αυτό το επίδομα έχουν προστεθεί υπηρεσίες που υποχρεωτικά λαμβάνουν, όπως τρόφιμα, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα, δωρεάν νερό ανάλογα με τον δήμο, δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, εφαρμόζεται η πολιτική των δωρεάν ζεστών σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά. Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποδείχθηκε ότι είχαν σημαντική επίδραση κατά της σχολικής διαρροής. Επίσης, παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» τόνισε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι η παροχή του ΚΕΑ συνδέεται με την υποχρέωση τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως και οι ενήλικες να πηγαίνουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε περίπτωση που δεν έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο. «Εμείς επενδύουμε στη νέα γενιά, Ρομά και μη Ρομά, πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος μοχλός, για να γίνει η κοινωνική και εργασιακή ένταξη. Επίσης, η πολιτεία δεσμεύεται ότι το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα εισέλθει στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στη δημιουργία 240 Κέντρων Κοινότητας. «Με βάση μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάθε πολίτης μαθαίνει τα δικαιώματά του, πόσα επιδόματα δικαιούται, ποιες υπηρεσίες παρέχονται για το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο και ποια προγράμματα «τρέχουν» σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα γεωπληροφοριακό σύστημα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο πληροφορεί τον πολίτη για τα δικαιώματά του και, συγχρόνως, κρατάει τα δεδομένα, τα παρέχει στο κράτος και μπορεί να γίνει αξιολόγηση των πολιτικών» εξήγησε η κ. Φωτίου.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι η Βουλή των Ελλήνων, από πέρυσι, ευαισθητοποιήθηκε πάρα πολύ στο θέμα των Ρομά -των νέων Ρομά, των επιστημόνων- και, στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε ένα βιβλίο που είναι ελληνικά παραμύθια των Ρομά. «Οι Έλληνες Ρομά θα ξαναβρούν τη θέση που πρέπει να έχουν στην ελληνική κοινωνία και την εργασία. Εκπαίδευση και εργασία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς» συνόψισε η κ. Φωτίου, κλείνοντας την ομιλία της.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral