Πως θα γλιτώσετε από το κύμα των κατασχέσεων της Εφορίας – Οδηγός επιβίωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/08/2017 - 09:14 | Author: Newsroom

Η πάγια ρύθμιση στις δύο εκδοχές της και – λιγότερο – η κατοχύρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι οι μόνες επιλογές αν κάποιος δεν θέλει να προστεθεί στις στατιστικές των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας που έφτασαν τις 951.113 στο τέλος Ιουνίου.

Οι 760.000 φορολογούμενοι που πήραν τις προηγούμενες μέρες το ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ επειδή δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2017 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Σε αυτούς που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ και είναι εκτεθειμένοι στην λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους από την ΑΑΔΕ και σε αυτούς που χρωστούν μικροποσό και θα συνεχίσουν να δέχονται διαδοχικές ειδοποιήσεις για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αδειάζει με αυτόματες διαδικασίες με εντολή της ΑΑΔΕ!

Η πιο ασφαλής λύση είναι η ρύθμιση τόσο των ληξιπρόθεσμών όσο και των μη ληξιπρόθεσμών οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων η οποία βρίσκεται σε ισχύ με δύο εκδοχές.

Η πρώτη αφορά την ρύθμιση που μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στην εφορία πριν κάποια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4152/2013. Η μορφή αυτή της πάγιας ρύθμισης μπορεί να χρησιμεύσει σε όσους κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά βλέπουν από τώρα ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την πρώτη δόση του στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πάγια ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετήσει και μελλοντικές οφειλές οι οποίες δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες όπως οι επόμενες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο ακόμη και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Η δεύτερη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου μέσω του Taxisnet (νόμος 4174/2013). H ρύθμιση αυτή ταιριάζει στους περίπου 760.000 φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αφού για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να έχει ήδη μια ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι μελλοντικές μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Και στις δύο πάγιες ρυθμίσεις προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να έχει υποβάλλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας. Αν δεν το έχει κάνει μπορεί να το κάνει εκπρόθεσμα (επιφορτιζόμενος και με τις ανάλογες προσαυξήσεις) πριν κάνει την αίτηση ένταξης στην πάγια ρύθμιση.

Πιο βασικό κριτήριο για την αποδοχή της ρύθμισης είναι να μπορεί ο φορολογούμενος να αποδείξει τη δεδομένη αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής του. Στην περίπτωση όσων είναι άνεργοι αυτό είναι πιο εύκολο. Μπορεί μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις η εφορία να δεχθεί και ρύθμιση 24 δόσεων.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα όταν υπάρχει ένα ικανό εισόδημα ή ακίνητη περιουσία αλλά παρόλα αυτά ο φορολογούμενος δεν έχει δυνατότητα να πληρώνει φόρους στις δόσεις που επιβάλλει η εφορία. Πάντως η τάση είναι να γίνονται δεκτές όσο περισσότερες ρυθμίσεις είναι δυνατό ώστε να μην αυξάνεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αν η αίτηση του γίνει αποδεκτή, το ποσό της οφειλής θα ρυθμιστεί σε 12 δόσεις αλλά η ρύθμιση δεν θα ενεργοποιηθεί πριν από την πληρωμή της πρώτη δόσης που θα πρέπει να γίνει τρεις εργάσιμες μέρες μετά την αίτηση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στην πάγια ρύθμιση οι δόσεις θα έχουν επιτόκιο 5% ακόμη και αυτές που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Μια λύση ακόμη για όποιον δεν θέλει ή δεν μπορεί να ακολουθήσει μια ρύθμιση είναι η κατοχύρωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού όπου μπαίνουν κάθε μήνα μισθοί , συντάξεις ή κοινωνικά βοηθήματα.

Με τη δήλωση του λογαριασμού αυτού δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που οι μηνιαίες εισροές του λογαριασμού υπερβαίνουν το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral