Πώς η τουρκική κρίση χτυπάει τα νοικοκυριά… της Ιαπωνίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/08/2018 - 11:31 | Author: Newsroom

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πώς η τουρκική νομισματική κρίση επηρεάζει τις χώρες της Ευρώπης, που διαθέτουν σημαντική παρουσία με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα. Το χρηματοοικονομικό σύστημα, ωστόσο, είναι πλέον τόσο διασυνδεδεμένο, ώστε ο αντίκτυπος των προβλημάτων μίας οικονομίας φτάνει σε μακρινά σημεία, που δύσκολα θα μπορούσε να κανείς να φανταστεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νοικοκυριά… της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι Ιάπωνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι συχνά αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα για καλύτερες αποδόσεις, από τις εξαιρετικά χαμηλές των ιαπωνικών ομολόγων, διαθέτουν αξιοσημείωτη έκθεση σε ομόλογα αποτιμώνα σε τουρική λίρα.

Η όρεξη για περισσότερο ρίσκο των Ιαπώνων μικροεπενδυτών, που όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στη γλώσσα της αγοράς αποκαλούνται «Μrs. Watanabe» (το στερεότυπο της Ιαπωνέζας νοικοκυράς) είναι γνωστή. Πέρυσι η Deutsche Bank είχει καταδείξει σε έρευνά της ότι αυτοί ήταν που σε μεγάλο βαθμό πυροδότησαν το ράλι του Bitcoin.

Όταν δεν στρέφονται στα κρυπτονομίσματα, επιλέγουν τα λεγόμενα Uridashi, ομόλογα υψηλών αποδόσεων σε ξένο νόμισμα. Υψηλότερες είναι οι τοποθετήσεις τους σε χρεόγραφα δολαρίου Αυστραλίας, ακολουθούν εκείνα που αποτιμώνται σε αμερικανικό δολάριο και ρεάλ Βραζιλίας και στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα ομόλογα σε λίρα Τουρκίας.

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει μόνο τον τελευταίο μήνα 20% έναντι του δολαρίου και 21% έναντι του ιαπωνικού γιεν, οι μικροεπενδυτές αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες απώλειες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral