Ποιοι περιμένουν τα 7,2 δισ. ευρώ που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/09/2017 - 10:34 | Author: Newsroom

Προμηθευτές του Δημοσίου, συνταξιούχοι που περιμένουν χρόνια τις συντάξεις τους και επιχειρήσεις που περιμένουν από τρεις μήνες έως και 5,5 χρόνια επιστροφές φόρου είναι οι δικαιούχοι των περίπου 7,2 δισ. ευρώ των κρυφών και φανερών ληξιπρόθεσμων οφειλών του .

Εκτός από τα 5,4 δισ. ευρώ των οφειλών που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα ως επίσημες οφειλές οι δανειστές έχουν στα δικά τους βιβλία πρόσθετες μη ανακοινώσιμες οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αυξομοιώνονται ανάλογα με τον ρυθμό αποπληρωμής τους.

Από τα χρήματα τα αυτά το 1 δισ. ευρώ αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις και δεν συμπεριλαμβάνονται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αφού το ΓΛΚ ανακοινώνει μόνο τις οφειλές που έχουν γίνει αποδεκτές. Με άλλα λόγια οι οφειλές αυτές θα ανακοινώνονταν μόνο αν οι συντάξεις αυτές είχαν απονεμηθεί και δεν πληρώνονταν κανονικά.

Ένα δεύτερο ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρου οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί να δοθούν και λιμνάζουν στις εφορίες. Και αυτές δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ αφού δεν έχουν περάσει τους σχετικούς ελέγχους και δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τα λοιπά τα 486 εκ ευρώ που εμφανίζονται να οφείλουν τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου οφείλονται αποκλειστικά σε προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου είτε παρέχουν προϊόντα είτε υπηρεσίες.

Από τα 2,3 δις ευρώ που εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων το 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΠΥ. Τα χρήματα αυτά οφείλονται σε προμηθευτές φαρμάκων , αναλώσιμων καθώς και για υπηρεσίες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτών νοσοκομεία.

Τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως προς τα δημόσια νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης.

Οι οφειλές ύψους 550 εκατ. ευρώ των δημόσιων νοσοκομείων αφορούν κυρίως προμηθευτές φαρμάκων μηχανημάτων και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία τους.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 346 εκ ευρώ των ΟΤΑ αφορούν επίσης παρεχόμενες υπηρεσίες και υλικά από ιδιώτες.

Ο στόχος του δανεισμού από τον ESM είναι να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των οφειλών πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να μην δημιουργηθούν νέες.

Από την συνολική δόση των 8,5 δις ευρώ που δόθηκε στην Ελλάδα με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου εκταμιεύτηκαν τα 7,7 δισ. ευρώ από αυτά τα 800 εκ ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών με τον όρο ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει σε αυτά επιπλέον 400 εκ ευρώ δηλαδή το 50% της δόσης.

Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει το δημόσιο να αποδείξει ότι τουλάχιστον το 80% από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ (δηλαδή 960 εκατ. ευρώ) έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες.

Τότε θα μπορεί να διεκδικήσει την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ που θα συμπληρώσει το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πριν από τρεις μήνες για την Ελλάδα.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral