Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup, διεμήνυσε, «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του χθεσινού Eurogroup, λέγοντας με… υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Όσον αφορά στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, τη χαρακτήρισε λυπηρή. «Διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε.

Όπως σημειώνει στο μεταξύ η Sueddeutsche Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση, αρνούμενη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκαλεί την πιθανή πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, και με αυτό τον τρόπο η κρίση θα επιστρέψει δριμύτερη στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», είπε χθες πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας με τους εταίρους, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν ήταν η «αδιαλλαξία» της Γερμανίας.

«Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι» είπε η πηγή, προσθέτοντας,: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. (…) Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί με τα άλλα προγράμματα».

Η Αθήνα επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να εκμεταλλευτεί την πώληση των ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.