Η διαχρονική και πολυεπίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας, αποτελεί το αντικείμενο του Περιφερειακού Μηχανισμού Αγοράς Εργασίας της Κρήτης, που αναδεικνύεται και σε πιλοτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ελλάδα, και πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα και στην πρωτεύουσα.

Ο Μηχανισμός υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014- 2020». Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022, υλοποιείται δε, απ’ τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, συζητήθηκε σήμερα ο «οδικός χάρτης» του Μηχανισμού, σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος και εποπτεύει το έργο. «Μέσω του συγκεκριμένου έργου και του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιούμε ως Περιφέρεια, θα μπορούμε να δούμε τις τάσεις και όσα ζητούνται από την τοπική αγορά εργασίας.

Να δούμε πού θα πρέπει να επενδύσουμε, που να στρέψουμε την κατάρτιση, και πώς να προχωρήσουμε παραπέρα ενισχύοντας τη σύνδεση εργαζομένων και επιχειρήσεων, με μια δυναμική και συνεχιζόμενη έρευνα, και όχι μια μελέτη που θα μείνει στα συρτάρια» είπε.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Μηχανισμός, δείχνουν πως στην Κρήτη η ανεργία είναι μειωμένη σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, αλλά και πάλι παραμένει υψηλή, ειδικά στις γυναίκες. «Δεν θα πορευόμαστε λοιπόν τυφλά, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις προτάσεις που θα κάνει το πανεπιστήμιό μας», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Η συνεργασία, «αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης απέναντι στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού». Η ομάδα διοίκησης του έργου (ΟΔΕ) είναι διεπιστημονική, κι αποτελείται από καθηγητές και ερευνητές από 7 τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και εξωτερικούς συνεργάτες. Η δράση αυτή παρουσιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ως καλή πρακτική στις Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παπαδάκη, έχει διεξαχθεί η ποσοτική έρευνα στο ανθρώπινο δυναμικό, και εντός του Νοεμβρίου του 2018 αναμένεται η διεξαγωγή της ποσοτικής έρευνας στις επιχειρήσεις. «Επίσης, έχει αρχίσει η οργάνωση της ποιοτικής έρευνας επικαιροποίησης (2018-2019) σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε πως τα συνολικά αποτελέσματα της ερευνητικής επικαιροποίησης για το 2018, θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Κρήτης στις 31 Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας» ανέφερε ο πανεπιστημιακός.

Η ομάδα έργου έχει ακτινογραφήσει τάσεις, ανασχηματισμούς, δεδομένα για τις επιχειρήσεις, για το εργατικό δυναμικό, για τους ανέργους και όλες τις υποπαραμέτρους, για τις ανάγκες σε δεξιότητες και κατάρτιση για τις τάσεις των επαγγελμάτων και το δυναμισμό που παρουσιάζουν στην Κρήτη, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης. «Έχουμε λοιπόν δεδομένα μέσα από έρευνα που κάνουμε, όχι μόνο δευτερογενή με ανάλυση υπαρχόντων στοιχείων, αλλά και πρωτογενή ποσοτική και ποιοτική έρευνα στο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης και σε επιχειρήσεις του νησιού, και διασταυρώνουμε τα δεδομένα».

Για το συγκεκριμένο έργο, τα στελέχη της Περιφέρειας και η ομάδα των πανεπιστημιακών και των ερευνητών, συνεργάζονται με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και τον Εθνικό Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών. Λόγω της συγκεκριμένης συνεργασίας, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου θα γίνει παρουσίαση του έργου που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας για τον εθνικό μηχανισμό διάγνωσης της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φλουρή, εκπαιδευτή ενηλίκων και σύμβουλο απασχόλησης, από το τμήμα Δια βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης, «χρησιμοποιούμε τα πρώτα παραδοτέα δεδομένα του Περιφερειακού Μηχανισμού, με στόχο να υλοποιήσουμε ένα βιωματικό εργαστήρι που αφορά σε 20 ανέργους, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους, την επανακατάρτισή τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Το βιωματικό εργαστήρι γίνεται σύμφωνα με την μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων, με παιχνίδια ρόλων, με ερωτηματολόγια και βιωματικές ασκήσεις και στοχεύουμε τα αποτελέσματα που θα έχουμε από αυτή την πιλοτική εφαρμογή, να ενσωματωθούν πάλι στον περιφερειακό μηχανισμό – δηλαδή ό,τι πήραμε ως πληροφορία, να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαμορφωθεί ένας κύκλος προτάσεων. Είναι η πρώτη πρακτική και πιλοτική εφαρμογή σε πανελλήνιο επίπεδο. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που κάνουμε μια τέτοια κοινωνική παρέμβαση σε επίπεδο επανακατάρτισης και επανένταξης ανέργων, και περιμένουμε με πολλή αγωνία και τα πρώτα αποτελέσματα που θα έχουμε για το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.