Παράταση αναμονής για τον ΕΝΦΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/08/2016 - 11:04 | Author: Newsroom

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο παραπέμπεται για το τέλος του μήνα ή και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την ημερομηνία έκδοσής τους, που αναμενόταν αύριο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αύριο θα «κλείσει» το σύστημα για την υποβολή του Ε9 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αρχίσει αμέσως και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφλησή του αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτε είναι η δοσολογία των βαρών, όπως αναφέρει ο antenna καθώς από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι το 65% των ιδιοκτητών θα πληρώσει τα ίδια ή περισσότερα από πέρσι, παρά τη μείωση- έστω περιορισμένη- των αντικειμενικών αξιών.

Γιατί θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό στο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις;

•Αυξήθηκαν ως και 25% οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων

•Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων και μειώθηκε το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, ενώ την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκε τελικά η αξία των αγροτεμαχίων, που θα «φούσκωνε» τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 230 εκατ. ευρώ

•Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

•Αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις από το 5 ‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5 ‰ στο 3,5‰.

•Δεν ισχύει η απαλλαγή του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1‰ (ένα τοις χιλίοις) για τον .

Loading...
  • europalso

    ideascentral