Η αδυναμία προμήθειας του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου etoposide οφείλεται στην έλλειψή του πανελληνίως από την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά του από το Θεαγένειο, επισημαίνει η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Βλάχου, απαντώντας σε καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου σχετικά με τις ελλείψεις δύο συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (etoposide και vincristine).

Επιπλέον γνωστοποιεί ότι το νοσοκομείο έχει προχωρήσει σε δανεισμό του φαρμάκου από άλλα νοσοκομεία, «έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν τα σχήματα των χημειοθεραπειών των ασθενών που είχαν ήδη ξεκινήσει θεραπεία», ενώ έχει υπάρξει και δωρεά από το “Σύλλογο Φίλων του Θεαγένειου Νοσοκομείου”, και «προς το παρόν αναμένουμε τη νέα ποσότητα που θα μας προμηθεύσει ο ΙΦΕΤ, για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών μας» Όσον αφορά το δεύτερο σκεύασμα, το vincristine, η κ. Βλάχου, αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκε έλλειψή του, ούτε κάποιο πρόβλημα στην ετοιμασία των χημειοθεραπευτικών σχημάτων που χρησιμοποιείται και στη χορήγησή του στους ασθενείς.

 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Θεαγενείου είχε αναφέρει ότι οι ελλείψεις αυτών των σκευασμάτων βάζουν σε ταλαιπωρία αρρώστους και συγγενείς, οι οποίοι καλούνται να αναζητήσουν τα φάρμακα που τους λείπουν για τη θεραπεία τους σε εξωτερικά φαρμακεία της πόλης, προσθέτοντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζονται να απευθυνθούν σε φαρμακεία της Αθήνας, ακόμα και του εξωτερικού. Το Σωματείο αποδίδει τις ελλείψεις σε φάρμακα στο φαρμακείο του νοσοκομείου στην «πολιτική της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό» και καλεί «τους υπευθύνους, από όποια θέση κατέχουν, να απαντήσουν συγκεκριμένα για τα σκευάσματα etoposide και vincristine και να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα, διαθέτοντας όλα τα αναγκαία φάρμακα για τους ασθενείς μας μέσω του νοσοκομειακού φαρμακείου».

 

Η κ. Βλάχου, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για τις ελλείψεις αυτών των φαρμάκων, επισημαίνει ότι η προμήθεια των σκευασμάτων αυτών γινόταν από μία και μοναδική προμηθεύτρια εταιρεία, η οποία, από το 2016, σταμάτησε τη συνεργασία της με τα Δημόσια Νοσοκομεία. Εξαιτίας αυτής της τακτικής, οι ασθενείς του Νοσοκομείου προμηθεύονταν αυτά τα σκευάσματα από εξωτερικά φαρμακεία, μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με μηδενική συμμετοχή. Σύμφωνα με την κ. Βλάχου, από τον Απρίλιο του 2018 παρουσιάστηκε πανελληνίως έλλειψη του σκευάσματος Etoposide pharmachemie από την προμηθεύτρια εταιρεία, η οποία ενημέρωσε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τον ΕΟΦ, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε εντολή για έρευνα αγοράς και εισαγωγής του ανωτέρω σκευάσματος στο ΙΦΕΤ.

 

«Το Νοσοκομείο, στην προσπάθειά του να καλύψει της ανάγκες των ασθενών μας απευθύνθηκε σε κοινωνικά φαρμακεία και σε άλλα Νοσοκομεία προς εξεύρεση του φαρμάκου etoposide, το οποίο είναι ένα φθηνό φάρμακο, απαραίτητο όμως σε χημειοθεραπευτικούς συνδυασμούς για την ίαση ορισμένων ογκολογικών νοσημάτων, όπως ο μεταστατικός καρκίνος των όρχεων, ο μακροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα κ.α. Πράγματι, το Νοσοκομείο μας ήταν από τα πρώτα που προμηθεύτηκε – μέσω του ΙΦΕΤ στις 11-05-2018 – ενενήντα flacon από το σκεύασμα Etoposide Teva, τα οποία όμως δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες όλων των ασθενών. Παράλληλα, δανείστηκε 26 flacon από άλλα Νοσοκομεία, παρά την οριακή επάρκεια και αυτών στο συγκεκριμένο φάρμακο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν τα σχήματα των χημειοθεραπειών των ασθενών που είχαν ήδη ξεκινήσει θεραπεία και επιπλέον έγινε δωρεά 10 flacon από το “Σύλλογο Φίλων του Θεαγένειου Νοσοκομείου”. Προς το παρόν αναμένουμε τη νέα ποσότητα που θα μας προμηθεύσει ο ΙΦΕΤ, για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών μας. Η αδυναμία, λοιπόν, προμήθειας του φαρμάκου etoposide οφείλεται στην έλλειψή του πανελληνίως από την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά του. Οσον αφορά το δεύτερο σκεύασμα, το Vincristine, δεν παρατηρήθηκε έλλειψή του, ούτε κάποιο πρόβλημα στην ετοιμασία των χημειοθεραπευτικών σχημάτων που χρησιμοποιείται και στη χορήγηση του στους ασθενείς», εξηγεί η κ. Βλάχου.