Σημαντικά αυξημένα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθούν να καταβάλουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και πολίτες με πραγματικά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του ποσού των 12.000 ευρώ που είναι το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται το συγκεκριμένο «χαράτσι»!

Ο λόγος είναι ότι φέτος ισχύουν νέοι συντελεστές υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την εφαρμογή των οποίων προκύπτουν ποσά εισφοράς υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι για ποσά ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 17.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, δε, υπάρχουν και πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι, αν και απέκτησαν το 2016 χαμηλά πραγματικά εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ που είναι το όριο απαλλαγής ή κάτω από 17.000 ευρώ που είναι το επίπεδο πάνω από το οποίο το ύψος της εισφοράς είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, θα υποχρεωθούν, εντούτοις, να εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματα πολύ πάνω από τα όρια αυτά για τις ακόλουθες αιτίες:

– λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης,

– λόγω του συνυπολογισμού στο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα όλων των ποσών που εισπράχθηκαν το 2016 από όλες σχεδόν τις πηγές, ακόμη και εκείνων που φορολογήθηκαν αυτοτελώς με φόρο εισοδήματος ή απαλλάχθηκαν από το φόρο αυτό,

– λόγω της προσθήκης στο συνολικό εισόδημα και ορισμένων επιδομάτων που δίδονται για καθαρά κοινωνικούς σκοπούς και κανονικά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται «εισοδήματα».

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κρύβει φέτος 4 ύπουλες παγίδες που αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τα ποσά εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ειδικότερα:

1. Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί και φέτος, με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε όσους φορολογούμενους είτε απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2016 συνολικά εισοδήματα -φορολογούμενα και απαλλασσόμενα- μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ είτε θα εμφανιστούν με τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προσδιορισμένα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, βάση υπολογισμού της εισφοράς θα είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.