Η μείωση της χρηματοδότησης της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη θα έβλαπτε τα αμερικανικά συμφέροντα, δήλωσε, χθες, Παρασκευή η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου, η Πάουερ εκτίμησε ότι «χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα» θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι μιας μείωσης του βάρους που έχει η Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ εάν η χρηματοδότησή της μειωθεί.

«Ηγούμαστε του κόσμου εν μέρει διότι ηγούμαστε στον ΟΗΕ», υπογράμμισε η ίδια, μία εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί η θητεία της.

Η Πάουερ είναι η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Αν δέσουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη ή αποστερήσουμε αυτόν τον οργανισμό» από υποστήριξη στις προσπάθειές του να μεσολαβεί για την αποκατάσταση της ειρήνης ή σε ανθρωπιστικές αποστολές «αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα αμερικανικά συμφέροντα», επέμεινε.

Η Πάουερ εκφράστηκε μετά την κατάθεση στην αμερικανική Γερουσία ενός σχεδίου νόμου το οποίο αποσκοπεί στην περικοπή κάθε αμερικανικής χρηματοδότησης προς τα Ηνωμένα Έθνη ωσότου το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει πίσω μια απόφαση η οποία απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ», είπε ο Πάουερ. «Ο ΟΗΕ πάει σε μέρη όπου οι ΗΠΑ δεν θα πάνε», συμπλήρωσε, αναφερόμενη κυρίως στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν μακράν της δεύτερης τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών: χορηγούν το 22% του ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία του και το 28% του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές αποστολές του, οι οποίες κοστίζουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη Παρασκευή, έχει πει πως θεωρεί τον ΟΗΕ ένα «κλαμπ όπου κόσμος συναντιέται και περνάει ευχάριστα την ώρα του».

Μετά την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην αποχή των ΗΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος διεμήνυσε ότι «τα πράγματα θα είναι αλλιώς στον ΟΗΕ μετά την 20ή Ιανουαρίου», αφού δηλαδή αναλάβει την προεδρία.

Πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί αλλά και Δημοκρατικοί, κατήγγειλαν την αποχή της Ουάσινγκτον στην ψηφοφορία που θεωρήθηκε ότι πλήττει το Ισραήλ, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, καταδίκασε με ψήφισμά της την απόφαση του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να μην ασκήσει το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ψήφισή της «κλόνισε» την αμερικανική πολιτική δεκαετιών, που είναι να εμποδίζεται κάθε ενέργεια εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Το σχέδιο νόμου περί Προστασίας του Ισραήλ (Safeguard Israel Act), εισηγητές του οποίου είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Τεντ Κρουζ και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχει στόχο να αναγκαστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να οδηγήσει στην περικοπή των αμερικανικών χρηματοδοτήσεων προς τον ΟΗΕ κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.