Ως εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την απάντησή του στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.

Όπως είπε «δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Διότι είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για την ερώτηση καρφώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την απουσία τους λέγοντας ότι «ευχαριστώ τον κ. Λεβέντη γιατί ήταν ο μόνος που έκανε τον κόπο να μου απευθύνει ερώτηση. Κρύβονται πίσω από μονολόγους,δεν θέλουν τον ζωντανό,απ’ευθείας διάλογο στο κοινοβούλιο. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά,αλλά όχι ότι κρύβομαι».

Αναλύοντας το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση και λιτότητα για την ελληνική κοινωνία.

Υποστήριξε ότι παραδεκτό από τους θεσμούς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει σταθερά κάνοντας λόγο για «καταστροφολογικές προβλέψεις, κασσάνδρικες προβλέψεις όταν είχε θεσμοθετηθεί ο κόφτης. Είχαν όλοι σπεύσει να προβλέψουν ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και θα πετσοκόψει και συντάξεις και όλα».

«Θυμάμαι τα δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού, ψευδή όλα, ότι θα πέσουν έξω τα έσοδα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά,όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Όχι μόνο δεν κόψαμε, δώσαμε και εφάπαξ και 13η σύνταξη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και την ίδια στιγμή ενώ οι προβλέψεις ήταν προβλέψεις για ύφεση 0,3-0,4%, τελικά, τα στοιχεία της Eurostat προβλέπουν ότι είχαμε ανάπτυξη 0,2-0,3% δηλαδή 0,6-0,7% πάνω από τις προβλέψεις. Αυτά είναι η βάση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις» πρόσθεσε.

Δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητας

Ειδικότερα για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

«Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση, στην οποία θα καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια» είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας ότι:

1. επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση

2. όχι μόνο δεν συμφωνήθηκαν αλλά νέα μέτρα θα αποτελούσαν φραγμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Επανέλαβε, δε, ότι «με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας».

«Και όταν το είπα εγώ αυτό με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη. Το λιγότερο που είπατε είναι ότι το είπα για διαπραγματευτικούς λόγους κι ότι δεν το εννοούσα. Αυτή η θέση έγινε δεκτή απ’ όλους. σεβάστηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό σεβάστηκαν» είπε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας.

Έχω την πεποίθηση ότι πετύχαμε έντιμο συμβιβασμό
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα είπε ότι θα επικεντρωθούν σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Αν με ρωτάτε κ. Λεβέντη αν συμφωνώ σε αυτή την αλλαγή μείγματος θα σας πω όχι όμως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση θα αναγκαστείς να κάνεις υποχωρήσεις» πρόσθεσε και στη συνέχεια είπε ότι «έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Κατά τον κ. Τσίπρα «συμφωνήσαμε για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της λιτότητας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία. Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση – που δεν είναι τελευταία είναι απαίτηση πάνω στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα του 2015 – για μέτρα 2% του ΑΕΠ,3,6 δισ. και μάλιστα μετά τη λήξη του προγράμματος».

Αντιθέτως, είπε ο κ. Τσίπρας, το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε είναι ότι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν από 1/1/2019 θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές μας θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς. Αυτό κάποιοι δείχνουν να μην το κατανοούν» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα ακούσετε από εμάς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες. Δεν μπορούμε να κρύβουμε την ικανοποίηση όταν ακούμε να μιλούν για ανάγκη να σταματήσει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για επιπλέον λιτότητα. Θέλω να δώσω εύσημα στον Τσακαλώτο-Χουλιαράκη. Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε όσους καταστροφολογούσαν ότι θα τα δώσουμε όλα με άτακτη υποχώρηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μητσοτάκης έχει κρυφτεί
Σε εκείνο το σημείο την ομιλία του κ. Τσίπρα διέκοψε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «μην εκτίθεστε,είμαι εδώ για να απαντώ στον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει κρυφτεί. Είμαι εδώ για να απαντώ στην όποια ερώτησή του. Είμαι εδώ για να απαντώ παρά τις φωνασκίες».

Λίγο αργότερα, δε, σε νέα παρέμβαση από τον κ. Τραγάκη ο κ. Τσίπρας σχολίασε για τον πρόεδρο της ΝΔ «ειπώθηκε ότι ο άνθρωπος έπαθε ένα κρυολόγημα… Δεν μπορούσε να κάνει μια γραπτή δήλωση; Γιατί δεν μιλάει; Αν ο πρόεδρός σας που το έβαλε στα πόδια την προηγούμενη Δευτέρα, έρθει εγώ θα είμαι εδώ μέχρι το βράδυ για να του απαντήσω».

Η τρίτη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΝΔ έγινε με αφορμή την κατά τον πρωθυπουργό διάψευση όσων καταστροφολογούσαν. «Σήμερα, ειδικά ο Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε σε σενάρια καταστροφής γιατί δεν λέει κάτι;
Χθες και προχθές τα στελέχη της ΝΔ αλλά και ο επικοινωνιακός μηχανισμός προστασίας της ΝΔ ανακάλυψαν ότι δήθεν ο Τσακαλώτος είναι κρυμμένος και έψαχναν να τον βρουν. Δεν ξέρω αν πήγαν στην Νικολούλη. Ο Τσακαλώτος ήταν στην Βουλή και θα ξαναέρθει. Αυτό που αναμένουμε είναι πότε θα μιλήσει ο αρχηγός σας. Είναι όμως δύσκολο να μιλήσει γιατί βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019
Επανερχόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης και του Eurogroup και των μέτρων ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα όσα είπε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα net μέτρα λέγοντας ότι «υπήρξε μια διατύπωση από τον επικεφαλής του Eurogroup που έλεγε ότι η εφαρμογή τους θα γίνει εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τόσο λοιπόν τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί,όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση».

«Τα μέτρα λοιπόν αυτά θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1/1/2019» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «σύνηθες να ψηφίζονται μέτρα η έναρξη εφαρμογής των οποίων μετατίθεται για αργότερα»

«Το μυστικό βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί. Δεν υπάρχει καμία αίρεση και εξηγούμαι με λεπτομέρειες γιατί συνήθως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Αυτή τη στιγμή η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται και στο 2019 θα είναι 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως αν υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019 αυτομάτως δημιουργείται και ισόποσος δημοσιονομικός ώστε να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αίρεση. Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει είναι να συνεχίσει θα έλεγα και να επιταχύνει την εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης η ελληνική οικονομία».

Στις 20 Μαρτίου το όριο για να κλείσει η αξιολόγηση
Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας ότι «έχουμε φυσικά απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές τάσεις της ελληνικής οικονομίας» βάζοντας ως όριο την 20η Μαρτίου.

Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο κ. Τσίπρας, κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο όπου το κρίσιμο θα είναι η παραγωγή του πλούτου, με στόχο την επίτευξη του νούμερο 1 εθνικού στόχου που είναι η μείωση της ανεργίας.

«Και έχουμε ήδη εκκινήσει το σχεδιασμό μας από καιρό σε αυτό τον τομέα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για ένα πρόγραμμα για χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια. Δημιούργησε ωστόσο ερωτήματα με την αποστροφή του λόγου του ότι «στόχος μας – και αυτό θα το διαπραγματευτούμε σκληρά με τους θεσμούς – όποιο ποσό δαπανηθεί γι’ αυτό το πρόγραμμα να μην προσμετράται για τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Στόχος μας είναι να είμαστε κυβέρνηση που θα έχει αψηφήσει τις Κασσανδρες και θα είμαστε η κυβέρνηση που θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» ολοκλήρωσε την πρωτολογία του του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων
Η δευτερολογία του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με αναφορές στο ασφαλιστικό. «Το προηγούμενο διάστημα έβγαιναν και έλεγαν στα ΜΜΕ ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης. Ο Κατρούγκαλος μεγάλος ψεύτης και η Αχτσιόγλου μεγαλύτερη ψεύτρα γιατί τους ισοπεδώσαμε. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν επιβαρύναμε ορισμένα εισοδήματα» είπε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ αλλά στο συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο είμασταν αναγκασμένοι – όχι να τετραγωνίσουμε κύκλο – αλλά να φέρουμε ρύθμιση που δεν θα μείωνε κύριες συντάξεις».

«Πως κατανείμαμε τα βάρη; Με βάση το εισόδημα. Είπαμε ότι το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Βγήκε ο Πετρόπουλος και είπε κάτι σε ραδιόφωνο ότι βγήκε στο δρόμο και οι μαγαζάτορες του είπαν ότι πληρώνουν λιγότερα και τον κανιβαλίσανε. Μετά βγήκε έρευνα της ΕΣΕΕ και λέει ότι το 77% των εμπόρων ελαφρύνεται ένα 9% πληρώνει τις ίδιες εισφορές και το 14% επιβαρύνεται» συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι».

«Όμως δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο στο όνομα της αντιπολιτευτικής τακτικής να κάνουμε το άσπρο-μαύρο» έκλεισε την αναφορά του στο ασφαλιστικό.

Βάλαμε κι εμείς φόρους αλλά οι άλλοι έβαλαν περισσότερους
Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Λεβέντης για την επιβάρυνση των πολιτών από φόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν επιβαρύναμε εμείς την ελληνική οικογένεια με φόρους αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς κάναμε επιβάρυνση σε φόρο επιχειρήσεων και το ΦΠΑ όμως τη μεγάλη επιβάρυνση την έκαναν οι άλλοι που μείωσαν το ΑΕΠ 25% σε 5 χρόνια. Θα μου πείτε ότι αν βάλεις ένα βόλο στο φορτωμένο γαϊδούρι θα πέσει κάτω και θα έχετε δίκιο».

«Παραλάβαμε ανεργία 27,5% και είναι στο 23 και στόχος είναι να μειωθεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο μεγάλος στόχος είναι ν α επανέλθει κανονικότητα στην εργασία και να δημιουργήσουμε δουλειές για τα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό» συνέχισε.

Θα σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος της ευθύνης – Αντιπατριωτική η στάση του Μητσοτάκη
Επανερχόμενος στο θέμα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για να την εξισορρόπηση της απώλεια. «Την Τρίτη αντί να συζητάτε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για πρωινάδικα για το πού ήταν ο Τσακαλώτος, να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας και να βρούμε τον τρόπο σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας για να έχουμε δικαιότερη κατά νομή βαρών και ελαφρύνσεων».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας γιατί μόνοι μας το κάνουμε 2 χρόνια τώρα δίνοντας μάχη να σταθεί η κοινωνία όρθια. Κρινόμαστε αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στην πρώτη αξιολόγηση ενώ είπε ότι δεν βιάζεται, τελικά βιάστηκε γιατί τον πίεσαν ακραίοι του κόμματός του και δανεισμένοι εκδότες άρχισε να μιλά για εκλογές. Το ίδιο επανέλαβε και την δεύτερη φορά. Λογικό να κάνουμε λάθη αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Λέει όμως τα ίδια. Δεν παίρνει θέση έναντι της αξιώσεις του ΔΝΤ για μέτρα. Όχι μόνο δεν βάζει πλάτη αλλά πάει στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη διαπραγμτευση και ρίχνει το βάρος στην κυβέρνηση στην ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση όπως έκαναν και οι ευρωβουλευτές του».

«Η Γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά “Φρεντνταμ” και σημαίνει ντροπή για κατι που κάνει άλλος. Αυτό αισθάνομαι για την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη αξιολόγηση. Είναι στάση αντιπατριωτική» συνέχισε σε οξείς τόνους.

«Θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χωρας και η αντιπολίτευση αν στην 1η και 2η αξιολόγηση βγαίνατε και λέγατε ότι διαφωνείτε με την κυβέρνηση αλλά στηρίζω την προσπάθεια να μην επιβληθούν οι παράλογες απαιτήσεις. Όπως λένε και οι αγγλοσάξονες και ο φίλος μου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ήταν win win. Ούτε την στοιχειώδη εξυπλναδα δεν είχαν. Το πάθος για επιστροφή στην εξουσία είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε, τέλος, για τις δυνατότητες της πολιτικής διαπραγμάτευσης υποστηρίτονας ότι «η διέξοδος βρέθηκε στο πεδίο της πολιτικής και όχι των τεχνικών κλιμακίων. Η χώρα δεν είναι μόνη και ικέτης. Ήρθαν στην χώρα μας σπουδαίοι ηγέτες: Ομπάμα, Πόυτιν, Πάπας, Ολάντ, ηγέτες του Νότου και δημιούργησαν μέτωπο και ασπίδα και πολιτικό επίπεδο. Διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες και συσχετισμοί. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της καρπαζιάς όπως την παραλάβαμε και έγινε χώρα με σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο. Δεν κατάλαβαν τίποτα ούτε όταν ο Ομπάμα ήρθε και έβγαλε τον σπουδαίο λόγο. Τώρα έπαθαν στραπάτσο. Λυπάμαι που δεν καταλαβαίνουν».