Ο Σόιμπλε διαψεύδει την Bild. Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/01/2017 - 13:23 | Author: Newsroom

Η Γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Λίγο νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

«Για εμάς η συμμετοχή του Ταμείου είναι δέσμευση και σημαντική», είπε σχετικά η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν σε αυτό περιλαμβάνεται ελάφρυνση του χρέους.

Η γερμανική Κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, όμως το Βερολίνο αρνείται τη χορήγηση σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλωστε, πριν από δύο μέρες διαμήνυσε στην Αθήνα ότι ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θα είναι πιο σκληρό από ό,τι ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Ταμείου.

Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να συμβιβαστεί σε παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων νέα μέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σήμερα ότι, «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα».

«Η β΄αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», εκτίμησε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Η Αθήνα στοχεύει σε επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπές συντάξεων, ενώ αναφορικά με το περιεχόμενο του «κόφτη», κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι ο «”κόφτης” μπορεί «να είναι ίδιος με τον ισχύοντα», δηλαδή να προβλέπει περικοπές του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών στο ύψος ενδεχόμενης υστέρησης έναντι του στόχου για πλεόνασμα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.

Από αυτές τις περικοπές εξαιρούνται όσες σχετίζονται με αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών, το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δαπάνες υγείας, για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, ενίσχυσε νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας, δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, εξαιρούνται για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας μετά από διαβούλευση με τους δανειστές.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείονται νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μια νέα μείωση του αφορολόγητου δεν εμπίπτει στον τομέα των δημοσίων δαπανών.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral