Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συγκεντρωθούν σήμερα στην Σίντραγια έναν απολογισμό των δύο δεκαετιών ζωής του ευρώ. Στο παραμυθένιο σκηνικό της πορτογαλικής πόλης θα κληθούν επίσης να αντιμετωπίσουν τους σημερινούς «εφιάλτες» του ευρώ και να εξηγήσουν πώς θα θωρακίσουν το μέλλον του σε έναν κόσμο εμπορικών- νομισματικών πολέμων και γεωπολιτικών εντάσεων. Το συνέδριο της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, την ώρα που η Fed θα αποφασίζει εάν θα μείωσει τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ έχοντας διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από την περίοδο της κρίσης, σήμερα δεν έχει τόσα περιθώρια ελιγμών όσα η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Ωστόσο δηλώνει και πάλι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί και δεν αποκλείει ούτε επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση ούτε νέα μείωση επιτοκίων. Και πάλι όμως ο Μάριο Ντράγκι, καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του, θα πρέπει να πείσει ότι τα εργαλεία αυτά είναι αρκετά.

Στο συνέδριο της Σίντρα θα δώσει το «παρών» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η θητεία εκπνέει, όπως και του Ντράγκι, στις 31 Οκτωβρίου. Η κούρσα διαδοχής των δύο ανδρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αφού θεωρείται δύσκολο να καλυφθούν δύο τόσο σημαντικές θέσεις από εκπροσώπους της ίδιας χώρας.

Ο Ντράγκι είχε χρησιμοποιήσει το βήμα του Συνεδρίου της Σίντρα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να στείλει μηνύματα στην αγορά. Το 2017 το ευρώ είχε κάνει άλμα όταν είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει η σταδιακή απομάκρυνση από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι θα επιβραδυνθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πέρυσι το ευρώ έκανε βουτιά, όταν τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αποφασίσει αύξηση επιτοκίων.

Με τις οικονομικές συνθήκες να έχουν έκτοτε επιδεινωθεί περαιτέρω όλοι περιμένουν πια από τον επικεφαλής της ΕΚΤ περισσότερες ενδείξεις για το πότε θα έρθει η νέα μείωση επιτοκίων και πόσο δραστική αυτή θα είναι. Η ισοτιμία του ευρώ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, αφού προς το παρόν το φθηνό ευρώ αντισταθμίζει εν μέρει τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο και τις εντεινόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Υπολογίζεται ότι χωρίς αυτό το «όπλο» οικονομίες όπως η γερμανική και η ιταλική θα είχαν ήδη βυθιστεί στην ύφεση.

Αυτή την περίοδο το ευρώ κινείται κοντά στα 1,12 με 1,13 δολάρια.Oι οικονομολόγοι της Societe Generale προβλέπουν ανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος στο 1,16 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους.