Μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για το Ελληνικό και την επένδυση στην περιοχή, δυο μήνες μετά την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος.

Αμέσως μετά την προσφυγή 507 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού), την ακύρωση του διατάγματος ζητούν και δυο οικολογικές οργανώσεις. Στο ΣτΕ προσέφυγαν το “Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων” και η “Οικολογική Συνεργασία” και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Όπως υποστηρίζουν η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό καθώς η σχετική μελέτη, “προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως “τεχνητή δασική φυτεία”.

Οι προσφυγές αυτές βέβαια προς το παρόν δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, δηλαδή τα έργα θα συνεχιστούν κανονικά έως ότου κριθούν από το ΣτΕ οι ισχυρισμοί των κατοίκων και των οργανώσεων.